03.07.2024 17:37

Гърция прие 6-дневна работна седмица

Видян 1321 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцкото правителство разреши на все повече предприятия да въведат шестдневна работна седмица за служителите си в опит да подкрепят затруднената икономика на страната. Гърция е първият член на Европейския съюз, който въвежда тази мярка.

Съгласно законодателството, което влезе в сила на 1 юли, шестдневната работна седмица ще бъде ограничена до частните предприятия, които предоставят услуги в рамките на 24 часа, както и до тези, които изпитват изключително натоварване. Работниците, заети в секторите на хранително-вкусовата промишленост и туризма, са освободени.


В рамките на удължената работна седмица служителите в определени отрасли и производствени предприятия имат право да избират между работа по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна. Служителите ще получават 40 % допълнително възнаграждение за шестия работен ден или 115 % повече, ако работят в неделя и на празници.

Според министър-председателя Кириакос Мицотакис мярката се очаква да помогне на правителството в борбата с постоянно намаляващата производителност, свързана с намаляването на населението и недостига на квалифицирани работници.


В основата на това законодателство са залегнали благоприятни за работниците принципи, които са силно ориентирани към растежа", заяви Мицотакис, след като гръцкият парламент одобри закона преди няколко месеца.

Производителността е сред най-големите проблеми на гръцката икономика, откакто тя изпадна в дълбока рецесия след дълговата криза през 2009 г., която предизвика значително нарастване на безработицата, тъй като много предприятия фалираха.

Данните, проследявани от Европейската комисия, показват, че номиналната производителност на труда за един работен час в Гърция е с близо 40% по-ниска от средната за ЕС. Данните на Евростат за 2023 г. разкриват, че средната продължителност на работната седмица в страната е 39,8 часа - най-високата в блока, следвана от Румъния и Кипър. С минимална месечна заплата от 830 евро (887 долара) Гърция се нарежда на 15-о място в ЕС в това отношение. По отношение на покупателната способност тя е на предпоследно място в блока.

През 2023 г. средната продължителност на работната седмица в ЕС е била 36,1 часа.


 Мария Пенчева


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.