3 партии в битка за второто място, ако изборите бяха днес: Тренд

Свързани новини

22.05.2024 09:22

ГЕРБ води с над 10%, 3 партии в битка за второто място, ако изборите бяха днес: Тренд

Видян 1543 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори. Това показва социологическо проучване на агенция "Тренд".
Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска, сочи изследването.

В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от три формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15,4%), ДПС (14,9%) и Възраждане (14,8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място. БСП задържа пета позиция с 8,5% от гласуващите, следвана от "Има такъв народ" с 5,5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават "Солидарна България" (2,4%), "Синя България" (1,8%), "Левицата" (1,4%), "Български възход" (1,2%) и ВМРО (1,1%).

Опцията "Не подкрепям никого" събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16,1%) и Възраждане (15,1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

От "Тренд" правят уточнението, че заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

__________________________________________________________________________________________________

Данните са от проучване на агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст над 18 години.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион