12.08.2024 16:38

Германия се нуждае от обществени дебати за разполагането на US ракети в страната: Министърът на отбраната

Видян 318 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германският министър на отбраната Борис Писториус призова за публични дебати относно предстоящото разполагане на американски крилати ракети в страната за първи път от края на Студената война. Русия предупреди, че ще предприеме контрамерки в отговор на този ход.

Вашингтон и Берлин обявиха по време на срещата на върха на НАТО през юли, че възнамеряват да започнат разполагането в Германия на ракети с далечен обсег от американските многоцелеви оперативни сили, считано от 2026 г. Според съвместното изявление в страната от ЕС ще бъдат разположени противовъздушни ракети SM-6, които могат да се похвалят с обсег до 460 км, крилати ракети "Томахоук", които според съобщенията могат да поразяват цели, отдалечени на повече от 2500 км, както и новоразработени хиперзвукови ракети.


Преди това този ход щеше да бъде забранен по силата на Договора за ядрените сили със среден обсег (INF), от който Вашингтон се оттегли при управлението на Доналд Тръмп през 2019 г. По това време САЩ твърдяха, че Русия е нарушила знаковото споразумение.

Москва отхвърли обвиненията и доскоро продължаваше да спазва договора.

В изказване пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung в неделя Писториус заяви, че публичният разговор за пристигането на американските ракети с далечен обсег на действие е "важен, за да може след претеглянето на всички аргументи ние като общество да намерим позиция, с която всички да живеем добре".


Нуждаем се от този публичен дебат, за да си дадем ясна сметка за сериозността на ситуацията: от една страна, сме изправени пред нова заплаха в Европа заради агресивното поведение на Русия, а от друга, имаме недостиг на способности, който можем да преодолеем само в краткосрочен план с помощта на съюзниците от САЩ, докато не разработим тези оръжия сами", обясни германският министър на отбраната.

Писториус призна, че разполагането на ракетите е срещнало "остра съпротива" от страна на някои негови колеги социалдемократи.

В обръщение по време на парада по случай Деня на военноморския флот в Санкт Петербург миналия месец руският президент Владимир Путин заяви, че "ако САЩ реализират такива планове, ние ще се считаме за свободни от приетия по-рано мораториум върху разполагането на ударни оръжия със среден и малък обсег... [и] ще предприемем огледални мерки".


 Путин изтъкна, че разполагането на ракети от САЩ ще постави множество ключови руски държавни и военни обекти в обсега на ракетите, а времето за полет ще бъде около десет минути.


 


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъртва риба изплува в река Струма край Земен

Мъртва риба изплува в река Струма край Земен

ОДМВР – Перник се е самосезирала за ...

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Най-голямо удовлетворение ще намерите в на пръв поглед дребните неща

Най-голямо удовлетворение ще намерите в на пръв поглед