17.08.2024 05:00

Гражданската авиация е 40 пъти по-безопасна, отколкото през 60-те години: Проучване

Видян 4782 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според най-новите изследвания на Масачузетския технологичен институт (MIT) пътуването със самолет е станало значително по-безопасно от първите дни на мащабните търговски полети.

В проучването, публикувано в Journal of Air Transport Management, авторите анализират риска от смърт при търговските въздушни превози на един качен пътник и установяват, че сега полетите са около 39 пъти по-безопасни, отколкото в зората на масовите въздушни превози в края на 60-те години на миналия век.

Така например, докато през 1968-1977 г. рискът от смъртен случай при търговските въздушни превози е бил един на всеки 350 000 качвания на пътници в световен мащаб, през периода 2018-2022 г. той е един на 13,7 милиона качвания.

"Безопасността на въздухоплаването продължава да се подобрява", заяви професорът от Масачузетския технологичен институт Арнолд Барнет, водещ експерт по безопасност на въздушните пътувания, който е съавтор на проучването.


Може би си мислите, че има някакво непреодолимо ниво на риск, под което не можем да слезем. И все пак вероятността да загинете по време на пътуване със самолет намалява с около 7% годишно и продължава да намалява два пъти на всяко десетилетие", добави той.


Изследователите сравняват тенденцията в областта на авиационната безопасност с "въздушна версия на закона на Мур" - предсказанието на съоснователя на Intel Гордън Мур, че изчислителната мощност на чиповете ще се удвоява приблизително на всеки 18 месеца. Като имат предвид това, те изчисляват, че гражданската авиация е ставала приблизително два пъти по-безопасна през всяко десетилетие от края на 60-те години на миналия век.

Проучването не разглежда причините за тази тенденция, но според Барнет има няколко фактора, които допринасят за подобряването на авиационната безопасност. Сред тях са технологичният напредък, като например системите за избягване на сблъсъци в самолетите, подобренията в обучението на екипажите на самолетите, както и работата на авиационните надзорни органи и съвети по безопасност.

Изследователите предупреждават, че въпреки цялостното подобряване на безопасността на въздушния транспорт, някои части на света остават по-опасни за търговските полети от други. Така например беше установено, че в САЩ, по-голямата част от Европа, Австралия, Канада, Китай, Израел, Япония и Нова Зеландия през периода 2018-2022 г. ще има 36,5 пъти по-малко смъртни случаи на един качен на борда пътник, отколкото в повечето страни от Близкия изток, Южна Америка и Южна Африка, както и в Южна Корея, Тайван, Тайланд и Турция.


За своите изчисления изследователите са използвали данни от Фондацията за безопасност на полетите, Световната банка и Международната асоциация за въздушен транспорт.


Мария Пенчева


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Откриха шокираща причина за аутизма

Откриха шокираща причина за аутизма

Често срещана пластмасова добавка, ...

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци