Хиляди работни места в автомобилната индустрия в ЕС са изложени на риск: Bloomberg

Свързани новини

12.09.2024 09:27

Хиляди работни места в автомобилната индустрия в ЕС са изложени на риск: Bloomberg

Видян 437 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейските производители на автомобили са изправени пред затваряне на още заводи, тъй като се борят да се справят с прехода към електрически превозни средства на фона на забавящото се търсене и нарастващата конкуренция, съобщи Bloomberg.

Според анализ на изданието на данни от Just Auto, почти една трета от основните заводи за леки автомобили на петте най-големи производители - BMW, Mercedes-Benz, Stellantis, Renault и VW - не са били използвани пълноценно през миналата година. Автомобилните гиганти са произвеждали по-малко от половината от автомобилите, които имат капацитет да произвеждат, сочат данните.

Според сведенията годишните продажби в Европа са с около 3 млн. автомобила под нивата отпреди пандемията, което води до незапълване на заводите и излага на риск хиляди работни места.


В доклада се посочва, че закриването на обектите ще засили опасенията, че регионът е изправен пред продължителен спад, след като изостава от основните си конкуренти - САЩ и Китай.

„Все повече производители на автомобили се борят за парчета от по-малък пай“, каза пред Блумбърг Матиас Шмид, независим автомобилен анализатор, базиран близо до Хамбург. „Някои производствени мощности определено ще трябва да бъдат закрити“, предупреди той.

Миналата седмица VW обяви, че обмисля да затвори заводи в Германия за първи път в близо деветгодишната си история. Автомобилният производител заяви, че изпитва затруднения с прехода от изкопаеми горива.


BMW предупреди, че слабото търсене в Китай представлява допълнителна заплаха за продажбите и печалбите.


 Заплахата от затваряне на фабрики в Европа се засили през последните години на фона на рязкото покачване на цените на енергията и недостига на работници, който повиши разходите за труд.

„Ако не успеем да променим ситуацията, това ще нанесе удар върху икономиката на региона“, пише Bloomberg, като посочва, че автомобилната индустрия осигурява над 7% от БВП на ЕС и повече от 13 милиона работни места.

Заводите за сглобяване на автомобили често са „котви на общността“, които осигуряват работа на безброй близки предприятия - от доставчиците на части за двигатели и транспортните компании до местната пекарна, която доставя продукти за столовата на персонала, се казва в доклада.

Затварянето на заводите обикновено е „крайно средство“ в регион, където профсъюзите и политиците имат силен контрол върху вземането на решения от страна на предприятията, заключава Блумбърг.

Има „огромен натиск за консолидация“ на автомобилните заводи в Европа, каза Фабиан Брандт, експерт в индустрията за консултантската компания Oliver Wyman. „Неефективните заводи ще бъдат оценени, а ще има и други видове заводи, които ще бъдат затворени“, твърди той.


 


Кирил Пламенов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден за действие

Ден за действие. Още от сутринта ще действате добре