Свързани новини

31.08.2010 16:54

И студентите ги огря за кредити

Видян 1653 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От вчера и студентите вече могат да се възползват от кредити. Заемите са с държавна финансова подкрепа, като с тях се заплащат учебните таксите или се получава издръжка в случай на раждане или осиновяване на дете по време на обучението. Две са банките, които ги отпускат - ДСК ЕАД и Райфайзен Банк България ЕАД.


Студентските кредити ще се отпускат в лева при годишен лихвен процент, който не може да надхвърля 7% и е фиксиран за целия период на кредита. „Размерът на заема за заплащане на учебните такси  е равен на броя на оставащите семестриални такси в даденото висше училище“, обясни главният секретар на просветното ведомство Красимир Вълчев и допълни, че „максималната сума на кредита за издръжка е минималната работна заплата - 240 лева месечно".


Изплащането на кредита започва един месец след това, като погасяването му се прави на равни вноски в срок от 10 години. Всеки, който пожелае, може да го изплати предсрочно, без да заплаща такса за това. Има случаи обаче, в които той може да бъде и опростен. „При раждане или осиновяване на второ дете до пет години след началото на гратисния период и при физически рискове, свързани с трайна нетрудоспособност от над 70% или при смърт на кредитополучателя", обясни Вълчев.


От програмата за студентско кредитиране ще могат да се възползват студенти и докторанти, обучаващи се в България, които са български граждани или граждани на друга страна членка на ЕС. Друго изискване е студентът да е на възраст до 35 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец