06.08.2024 11:19

Японският премиер се въздържа да спомене САЩ по повод годишнината от бомбардировката на Хирошима

Видян 533 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Японският министър-председател Фумио Кишида се въздържа да спомене ролята на САЩ в речта си, посветена на 79-ата годишнина от ядрената бомбардировка на Хирошима.

САЩ са единствената държава в историята, която е използвала ядрени оръжия във въоръжен конфликт. На 6 август 1945 г. американски военен самолет B-29 хвърля атомна бомба над Хирошима, при което загиват 126 000 души, предимно цивилни. Друга атомна бомба е взривена над град Нагасаки на 9 август, при което загиват до 80 000 души. Опустошителните атаки накараха Япония да капитулира пред Съюзническите сили седмица по-късно, с което бе сложен край на Втората световна война.

По време на речта си на церемонията в Мемориалния парк на мира в Хирошима във вторник Кишида заяви пред присъстващите: "На днешния ден преди 79 години атомна бомба лиши от скъпоценния им живот хора, чийто брой надхвърля 100 000. Тя превърна града в пепел и безмилостно лиши хората от мечтите и светлото им бъдеще. Дори тези, които избегнаха смъртта, изпитаха неописуеми трудности."


Премиерът обаче не каза директно коя държава е отговорна за нападението на града с ядрено оръжие и за причиняването на такива "разрушения и човешко страдание".

"Като единствената страна, която е изпитала ужаса на ядреното опустошение по време на война, Япония има мисията... постоянно да полага усилия с течение на времето за реализирането на свят без ядрени оръжия", каза той.


Според Кишида понастоящем светът се намира в "критична точка, в която тенденцията към намаляване на ядрените оръжия може да се обърне за първи път от разгара на Студената война".

"Задълбочаващото се разделение в международната общност по отношение на подходите към ядреното разоръжаване, ядрената заплаха от страна на Русия и други проблеми правят ситуацията около ядреното разоръжаване още по-трудна", каза той.

Токио е съюзник на Вашингтон, откакто американците окупираха територията на Япония и написаха конституцията на страната след ядрените бомбардировки.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също пренебрегна ролята на САЩ в бомбардировката на Хирошима в посланието си, посветено на годишнината. "Не трябва да забравяме уроците от 6 август 1945 г.", написа той в X (бивш Twitter), като добави, че ядрените оръжия "представляват реална и настояща опасност".


Пламен Валентинов


 На снимката: Японският министър-председател Фумио Кишида се подготвя да положи венец пред кенотафа, посветен на жертвите на атомната бомбардировка | Снимка: AP......


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.08.2024 13:29

    Как ще се избегне "причиняването на такива "разрушения и човешко страдание"." като не се посочва отговорника за нападенията с ядрено оръжие. Такова "политеически-коректно" премълчаване, двуличие и лицемерие само води "уроците от 6 август 1945 г" не само да се забравят , но и повторят.

RSS

Най-нови

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват феновете в София с най-голямото тенис шоу засега у нас

Джокович идва в България за мач с Гришо

Григор Димитров и Новак Джокович ще ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Tpябвa дa пpиeмaтe нeщaтa cepиoзнo

Tpябвa дa пpиeмaтe нeщaтa cepиoзнo и дa нe ce paзceйвaтe или дa гyбитe