Свързани новини

29.04.2013 15:45

Явор Гечев: Консумираме едва 15% български стоки, а това може да се промени

Видян 1029 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Развитието на земеделието е един от ключовите приоритети на Коалиция за България. Това заяви пред журналисти водачът на социалистите в Добрич Явор Гечев. Според него основният проблем на селското ни стопанство  в момента е, че е ориентирано основно за производство и износ на зърнени култури. „Трябва да направим така, че селско стопанство да е базирано на по-голям процент животновъдство, зеленчукопроизводство, производство на плодове, както и преработката и продажбата им тук на нашия пазар“, категоричен е Гечев. Водачът на социалистите в Добрич добави, че БСП има за основен приоритет създаване на условия  за интензивно селско-стопнаство базирано на високата добавена стойност от преработката на продуктите. „Обидно ниско е количеството български продукти прадавани в магазините. Българинът може да си купи едва от 7% до 15% наши хранителни стоки в различните магазини. Затова трябва държавни гаранции, че всяка година ръстът на продаваните български хранителни стоки ще се покачва с 5%“.


Явор Гечев е категоричен, че „Коалиция за България“ залага на създаване на нови мелиоративни съоръжения за напояване. „Ще се опитаме да вдигнем БВП от земеделие, като дадем преференция на българска продукция отгледана от наши фермери и произведена в наши фабрики“. На въпрос с колко може да се вдигне БВП от земеделие, Гечев заяви, че ако в момента от селско стопанство делът е 6,4%, то за няколко години той може да се удвои. „Затова искаме да направим поне 10 годишна стратегия за развивитие на сектор „Земеделие“, като съберем  всички страни- от собствениците на земя до производители и преработватели, като не ги скарваме, както правеха предишните управляващи, а намерим консенсус за дългосрочната стратегия.


„Ние сме заложили политика на подкрепа на кооперациите в България. Което е една от структурите които наистина функционират добре. Но те имат нужда от държавна подкрепа. Разбира се това не става без нука.  Затова рязко трябва да подобрим положението на Селскостопанската академия и нейните звена в страната“, поясни Явор Гечев. Според него през последните четири години политиката в селското стопанство е била безрезултатна, защото в земеделското министерство са работили хора, които никога през живота си не са виждали почва.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей