13.09.2024 11:23

Имаме излишни свръхзапаси, които предоставяме на Украйна: Военният министър

Видян 529 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всичко, което се дава на Украйна е декларирано и е на база на действащи решения на Народното събрание. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в студиото на "Денят започва". Той напомни, че даваме на Киев само излишно имущество на българската армия.

    "Имаме излишни свръхзапаси, които предоставяме на Украйна. Всички пакети които правителството е гласувало са заминали. Ние помагаме на една жертва на агресията. Това го правят всички стани. Нашата помощ се използва на територията на бойните действия. Всичко, което се дава на Украйна е декларирано", подчерта той.

Атанас Запрянов подчерта, че нашата помощ по никакъв начин не е намеса на България в тази война. Тя е международно правно оправдана. Ние помагаме на една жертва на агресията. Това го правят всички страни, съгласно ООН, хартата на ООН и международните закони, допълни той.

Запрянов коментира и темата с парите за отбрана като, по думите му, минималните разходи, които страната ни трябва да отделя за сектора трябва да нараснат на 2,5% от БВП. За да решат проблемите с липсата на кадри от министерството вече са заложили по-високи заплати от 1 януари, като ще бъдат предлагани и по-високи бонуси и социални придобивки.

    "Това увеличение е достатъчно на първа стъпка. Тази мярка е навременна, даже закъсняла. Една от причините, която ни пречи да вземем хора в армията са наемите, които те плащат в постъпване в гарнизоните. "Мисля, че капиталовите проекти за организация ще се извършват по график", уточни министърът на отбраната.

С това увеличение ние реално ще получим като минимална заплата на войника около 2300 лева. При условие, че минималната заплата ще бъде 1077 лева. Това вече е чувствително отдалечаване на заплащането на войниците от минималната заплата, добави той.

По отношение на модернизацията на армията, Запрянов каза, че се извършва комплексна модернизация и няма приоритетен вид въоръжена сила:

    "Разглеждаме превъоръжаването и в трите вида въоръжена сила, като равнопоставено. Имаме самолети, зенитно-ракетни комплекси, радари за ВВС, имаме бойните машини "Страйкър" за сухопътните войски. Работим по нови артилерийски системи. За военноморските сили имаме кораби, говорим за противокорабни комплекси. Говорим и за някои системи, които са като дронове, антидрон системи, които касаят и трите вида въоръжени сили. Говорим за комуникационно-инфраструктурно оборудване за въоръжените ни сили. Т.е. ние подхождаме балансирано в развитието и модернизацията на видовите си въоръжени сили. Но сухопътните войски са най-зле с окомплектоването, а те са гръбнака на нашите въоръжени сили."



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Имате хъс и ентусиазъм

Имате хъс и ентусиазъм, което ви кара да кроите твърде