18.07.2024 16:27

Инфлация ще остане над целевото ниво от 2% и през 2025 г. : Лагард, ЕЦБ

Видян 97 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви на пресконференция след края на днешното редовно заседание, че се очаква инфлацията да остане над целевото равнище от 2% "и през следващата година".

"Въпреки стабилните измерители през юни, инфлацията остава висока, водена от вътрешния ценови натиск и инфлацията в услугите. Очаква се инфлацията да варира около настоящите нива през следващите месеци и след това да спадне до нашата цел през следващата година", посочи тя, предаде БНР.

Изявлението и идва, след като Европейската централна банка остави основните си лихвени проценти непроменен, тъй като Управителният съвет на ЕЦБ иска да види повече данни, за да се увери, че "упоритата" инфлация е твърдо под контрол, преди отново да понижи лихвите.

Според Лагард постъпващата информация показва, че икономиката на еврозоната е нараснала през второто тримесечие, но вероятно с по-бавни темпове, отколкото през първото тримесечие. Сферата на услугите продължават да води икономическото възстановяване, докато промишленото производство и износът на стоки са слаби. Инвестиционните индикатори сочат за "муден" растеж през 2024 г. на фона на повишена несигурност.

"В бъдеще очакваме възстановяването да бъде подкрепено от потреблението, движено от укрепването на реалните доходи в резултат на по-ниската инфлация и по-високите номинални заплати. Освен това износът трябва да се увеличи заедно с нарастването на глобалното търсене. Паричната политика пък трябва да оказва по-слабо влияние върху търсенето с течение на времето", посочи Лагард в своето изявление след края на заседанието на ЕЦБ.

Управителят на ЕЦБ също така посочи, че пазарът на труда остава устойчив. Коефициентът на безработица остана непроменен - ​​6,4% през май, оставайки на най-ниското си ниво от началото на съществуване на еврото. Заетостта, която нарасна с 0,3% през първото тримесечие, беше подкрепена от по-нататъшно увеличение на работната сила, която се разшири със същия проент. Вероятно през второто тримесечие ще бъдат създадени повече работни места, главно в сектора на услугите. Фирмите постепенно намаляват обявите си за работа, но от високи нива, добави Лагард.

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че националните фискални и структурни политики трябва да имат за цел да направят икономиката по-продуктивна и конкурентоспособна, което би спомогнало за повишаване на потенциалния растеж и намаляване на ценовия натиск в средносрочен план. Ефективното, бързо и пълно изпълнение на програмата Next Generation EU, напредъкът към съюз на капиталовите пазари и завършването на банковия съюз, както и укрепването на единния пазар са ключови фактори, които биха спомогнали за насърчаване на иновациите и увеличаване на инвестициите в зелени и цифрови преходи.

Лагард отбеляза, че ЕЦБ приветства неотдавнашните насоки на Европейската комисия, които призовават държавите членки на ЕС да засилят фискалната устойчивост и изявлението на Еврогрупата относно фискалната позиция за еврозоната през 2025 г. Пълното и незабавно прилагане на ревизираната рамка за икономическо управление на ЕС ще помогне на правителствата да намалят бюджетните дефицити и коефициенти на дълга на устойчива основа.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят не лош за вас

Денят не лош за вас. Следвайки поривите си може да