06.07.2024 16:50

Не само Тейлър Суифт стимулира инфлацията в еврозоната: Лагард

Видян 5947 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейското турне на поп звездата Тейлър Суифт не е единственият фактор, който поддържа високата инфлация в еврозоната, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, според доклад на CNBC.

Европейското турне на певицата, което се разпродава в 18 града, започна през май, като някои експерти отбелязват значително икономическо въздействие върху градовете в 20-те държави от еврозоната.

"Знаете, че не става въпрос само за Тейлър Суифт", заяви Лагард пред CNBC в отговор на въпрос дали турнето на Суифт е повишило инфлацията на услугите в еврозоната.

Инфлацията в сектора на услугите, един от внимателно наблюдаваните показатели на ЕЦБ, се задържа стабилна в еврозоната - 4,1% през юни. Базисната инфлация, изключваща енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, остана на равнище от 2,9% спрямо предходния месец, като малко не достигна до консенсусната прогноза от 2,8%.

Същевременно общата инфлация се понижи до 2,5% през юни спрямо 2,6% месец по-рано, което съответства на очакванията от анкета на Ройтерс сред икономисти.

"Услугите са трудната тема", каза Лагард, като добави, че "журито все още не е решило" дали тази устойчивост е постоянна.

През юни ЕЦБ намали лихвените проценти за първи път от близо пет години, понижавайки основния лихвен процент от рекордните 4% на 3,75%. Експертите очакват още две намаления на лихвите през тази година.

Напоследък много се обсъждаше икономическото въздействие на турнето на Суифт върху световната икономика, тъй като потребителите традиционно харчат за концерти, храна, почивки и други развлекателни дейности, което повишава цените. Някои дори нарекоха това въздействие "суифтфлация" и "суифтномика".

В сравнение с турнето ѝ в САЩ през 2023 г., европейският етап на Суифт ще донесе "още по-голямо икономическо въздействие" това лято, заяви Наталия Лехманова, главен икономист в Института за икономика на Mastercard, пред Forbes по-рано тази година.

Експерти, цитирани от CNBC, изтъкват, че като цяло увеличените потребителски разходи около големите музикални турнета, включително на изпълнители като Брус Спрингстийн, Пинк и Стинг, осигуряват икономически тласък. Други твърдяха, че това е трудно да се прецени, настоявайки, че централните банкери трябва да обръщат по-малко внимание на въздействието на тези еднократни събития.


 




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 14 юли 21:00ч.

Странният случай с Бенджамин Бътън

Режисьор: Дейвид Финчър
В ролите: Брад Пит Бенджамин Бътън Кейт Бланшет Daisy Тараджи Хенсън Куини

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сте склонни да се съгласявате с другите

Не сте склонни да се съгласявате с другите и не ви е