Индексът на хранителните продукти се е повишил с 1% през март спрямо февруари и е нараснал с почти 9% в сравнение с предходните 12 месеца

Свързани новини

14.04.2022 13:48

Инфлацията в САЩ скочи до 40-годишен връх

Видян 1554 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник Министерството на труда на САЩ съобщи, че индексът на потребителските цени е нараснал с 8,5% през март спрямо предходните 12 месеца, което е най-рязкото увеличение на годишна база от 1981 г. насам. Според него този скок се дължи на продължаващите проблеми с веригата на доставки, нарастващото търсене и повишаващите се цени на енергията.


 



Статистическите данни показват, че месечният ръст е бил 1,2%, което е най-бързият скок от септември 2005 г. насам и рязко ускорение спрямо февруарското увеличение от 0,8%.


 


Властите в САЩ обвиняват за рязкото покачване на цените конфликта между Русия и Украйна, а президентът Джо Байдън заяви в понеделник: "Правя всичко, което е в правомощията на изпълнителната власт, за да намалим покачването на цените на Путин".


 


Междувременно Джо Манчин, умереният сенатор демократ от Западна Вирджиния, заяви пред Financial Times, че "Федералният резерв и администрацията не са действали достатъчно бързо и днешните данни са моментна снимка на последиците, които се усещат в цялата страна" Той добави, че е "лоша услуга за американския народ да се държи така, сякаш инфлацията е ново явление".




Индексът на бензина в САЩ скочи с 18,3% през март и представляваше повече от половината от месечното увеличение на всички позиции. През последните 12 месеца цените на бензина са се повишили с 48%. Цените на употребяваните автомобили също се покачиха с 35%, въпреки че всъщност спаднаха през февруари и март.


 


 


Индексът на хранителните продукти се е повишил с 1% през март спрямо февруари и е нараснал с почти 9% в сравнение с предходните 12 месеца. Данните показват, че цените на хранителните стоки са скочили с 10%.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец