02.06.2024 09:06

INSAIT стартира ново стратегическо направление в сферата на алгоритмите

Видян 918 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вече официално: INSAIT стартира ново стратегическо направление в сферата на алгоритмите! От днес едни от най-силните учени в света в тази сфера се местят в България и се присъединяват към INSAIT в София. С тяхното идване в България, страната ни се превръща в едно от най-силните места в света в сферата на алгоритмите. Преди INSAIT:


Проф. Бернхард Хoйплер (40 г., Германия) е професор в университета „Карнеги Мелън“, САЩ и старши изследовател в ETH Цюрих, Швейцария. Притежава докторска степен от Масачузетския технологичен институт (MIT) и награда за най-добра докторска дисертация в MIT. Печели награда за най-добра докторска дисертация в света в сферата на distributed computing (2014). Носител на престижния Европейски научноизследователски грант (ERC grant, 1.5М евро). Изследовател в Google, позиция която напуска за да се присъедини към INSAIT. Над 100 статии във водещи научни форуми за алгоритми.


Д-р Томаш Кочумака (33 г., Полша) е изследовател в института „Макс Планк“, Германия. Бил е постдокторант в Калифорнийския университет – Бъркли, САЩ. Златен медалист от Международна олимпиада по информатика. Сребърен медалист от Международната олимпиада по математика. Над 100 статии във водещи научни форуми за алгоритми и носител на различни престижни награди.


Д-р Амир Абуд (32 г., Израел) е учен в един от най-елитните институти в света, института “Вайцман” в Израел. Притежава докторска степен от Станфорд. Носител на Erdos Prize (2024) за изключителни постижения, той е и най-младият носител в историята на наградата. Носител на престижния Европейски научноизследователски грант (ERC grant, 1.5М евро). Бил е изследовател в изследователския център на IBM Research, САЩ. Завършил е бакалавър и магистър в Хайфа и Технион, Израел с най-високи отличия.


От днес те се присъединяват към INSAIT и се местят в България. Това беше обявено на официална церемония в присъствието на Министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, Робърт Тарджан, професор в Принстън с "Нобел за информатика", основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев, изпълнителния директор Борислав Петров и ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Очаквайте подробна информация за биографиите на д-р Абуд, д-р Кочумака и проф. Хойплер, областите на науката, които ще развиват у нас и за техните личности в специални интервюта за водещи медии и поредица от публикации в следващите дни.


Припомняме, че днес от 18:00, проф. Тарджан ще изнесе отворена лекция. Регистрация тук: https://bit.ly/3UYZV13




Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец