13.08.2024 09:58

"Интервюто на века" на Тръмп с Илон Мъск: Как се случи

Видян 453 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и технологичният милиардер Елон Мъск седнаха за свободно интервю на платформата X на Мъск. Три месеца преди президентските избори в САЩ кампанията на Тръмп обяви разговора за "интервюто на века".

"Разговорът на живо" с Тръмп ще бъде "без сценарий и без ограничения на темата", написа Мъск в неделя, като добави, че "трябва да бъде изключително забавен" и насърчи потребителите да публикуват въпроси и коментари.

Часове преди интервюто Тръмп се завърна в X и публикува множество видеоклипове, в които рекламира собствената си кампания и атакува вицепрезидента на САЩ и кандидат на демократите Камала Харис. Тръмп беше забранен от X (тогава известен като Twitter) през 2021 г. от предишното ръководство на платформата, а след възстановяването му от Мъск през 2022 г. беше споделил само един пост - снимка на снимката му след ареста му в Джорджия миналата година.

Интервюто предизвика значително внимание, особено от страна на опонентите на Тръмп и Мъск. В писмо до Мъск по-рано в понеделник еврокомисарят Тиери Бретон предупреди, че Х може да бъде разследван и глобен, ако по време на излъчвания на живо разговор в платформата бъде разпространено така нареченото "вредно съдържание".


След като интервюто привидно приключи, Мъск обясни на независимите и нерешителните гласоподаватели защо е решил да подкрепи Тръмп.

"Досега не съм бил истински политик... и не е като да съм някакъв дългогодишен републиканец", каза той и добави, че според него предстоящите избори отбелязват "критичен момент за страната".

"Много хора си мислеха, че администрацията на Байдън ще бъде умерена администрация, но това не е така, а аз мисля, че с Камала ще станем свидетели на още по-лява администрация", продължи той. "Искаме да имаме бъдеще, което да е проспериращо. Вие сте пътят към просперитета, а Камала е обратното."

"Тази подкрепа означава много за мен", отговори Тръмп.


 "Байдън всъщност направи нещо, което беше невъзможно. И двете страни го мразят", каза Тръмп, визирайки начина, по който президентът се е справил с войната между Израел и Хамас.

"Тя ще бъде по-лоша от него", продължи той, визирайки Харис. "Ако сте човек, който е много произраелски настроен, и гласувате за нея, трябва да си прегледате главата".

Харис се опитва да привлече произраелското крило на Демократическата партия и нейното пропалестинско прогресивно крило, но със смесени резултати. Когато един от митингите ѝ беше прекъснат от пропалестински протестиращи миналата седмица, Харис затисна демонстрантите, като им каза: "Аз говоря сега".

Според мен Байдън е близо до зеленчуковата сцена", пошегува се Тръмп, визирайки снимките на президента, направени през уикенда в Делауеър. "Той дори не може да вдигне стола. Столът е предназначен за деца и възрастни хора. Той не можа да го вдигне."

Тръмп неведнъж се е подигравал с умствената острота на Байдън, като по-рано в интервюто каза, че преди 30 години той е имал "много нисък коефициент на интелигентност", а сега "може би изобщо няма коефициент на интелигентност".


 Първото голямо различие между Мъск и Тръмп е по темата за изменението на климата, като главният изпълнителен директор на Tesla твърди, че САЩ трябва да се "ориентират" към устойчива енергия, без да се нарушава жизненият стандарт на американците, а Тръмп твърди, че изкопаемите горива са от съществено значение за производството и зареждането на електрически автомобили.

"Дори за създаването на вашия електрически автомобил и за създаването на електричеството, необходимо за електрическия автомобил, знаете, че изкопаемите горива са тези, които наистина го създават в електроцентралите ... така че в момента един вид не можете да избягате от него", заявява Тръмп. Въпреки това и Тръмп, и Мъск се съгласиха, че ядрената енергия е "подценявана" форма на зелена енергия.


Тръмп обеща да закрие Министерството на образованието, ако бъде избран, и да върне отговорността за образованието на щатите. Бившият президент се оплака, че въпреки че харчи повече пари на ученик от всяка друга развита страна, САЩ редовно се оказват в дъното на повечето класации за академични постижения.


Мъск призова Тръмп да създаде "комисия за ефективност на правителството", за да гарантира, че парите на данъкоплатците се харчат по-добре, и предложи да помогне на такава комисия. Тръмп отговори, че Мъск би бил идеален за такава роля.

Тръмп направи мрачно изказване относно перспективите за успех на Украйна срещу Русия, като напомни на слушателите, че Русия е успяла да победи мощта на нацистка Германия, докато Украйна е сведена до това "да използва млади мъже и много стари мъже, за да се бие".

"Не четете за това колко кървава е Украйна. Само между двете армии сте загубили половин милион души... Сега Украйна няма достатъчно мъже", каза той. "Можех да спра това... но имахме президент, който говореше глупости, и това може да завърши с Трета световна война".


 Тръмп заяви, че е наблюдавал струпването на руски войски по границата с Украйна през 2022 г. и е смятал, че Путин се опитва да спечели влияние върху САЩ. "Тогава Байдън започна да говори такива глупости", като например публично да заяви, че Украйна "може да бъде страна от НАТО", продължи Тръмп. "Той каза неща, които бяха толкова глупави... че ако аз бях там, шансът да се случи война беше нулев".

Мъск и Тръмп се насочиха към външните отношения, като Мъск настоя, че САЩ трябва да имат "сплашващ" президент, за да възпират "злите диктатори" по света. Тръмп използва възможността да разкаже за отношенията си с руския президент Владимир Путин, китайския президент Си Дзинпин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тръмп припомни спора си с Ким през 2017 г. за "малкия ракетен човек", като се смееше, докато си спомняше как след като е отправил обиди към севернокорейския лидер, "изведнъж ми се обади... и се разбрахме чудесно".


 "Тя е некомпетентна, и той е некомпетентен, и честно казано, мисля, че тя е по-некомпетентна от него", каза Тръмп пред Мъск, визирайки Харис и Байдън. Тръмп удря Харис за това, че е обещала да охранява границата на САЩ, ако бъде избрана за президент, въпреки че вече три години е на власт.

Мъск се съгласи, че САЩ трябва да имат "гладка и ефективна" система за законна имиграция и че сигурността на границите е "фундаментален екзистенциален въпрос за Съединените щати".


 Пламен Валентинов


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес е по-добре да отложите активните действия

Днес е по-добре да отложите активните действия.