02.10.2024 09:22

Иран изстреля ракети срещу Израел, докато ЦАХАЛ навлиза в Ливан

Видян 411 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иранските военни предупредиха съюзниците на Израел да не се намесват пряко в конфликта, след като за втори път за последните 6 месеца Техеран извърши масирано нападение с над 180 ракети над Израел, което предизвика множество международни реакции. Израел се закани да предприеме ответни действия.


Иран е използвал хиперзвукови ракети за първи път по време на ударите си срещу Израел във вторник, съобщиха от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР).


Иран е изстрелял няколко ракети в отговор на неотдавнашните убийства от страна на Израел на ръководителите на Хамас и Хизбула, както и на ирански генерал, който се е намирал в Ливан. При нападението са използвани хиперзвукови ракети Fattah-2, за да се заобиколят израелските радари, съобщиха иранските медии във вторник вечерта, като се позоваха на IRGC.


Гвардията твърди, че 80-90% от ракетите, използвани в операция „Честно обещание 2“, са поразили целите си, сред които са били военновъздушната база Тел Ноф близо до Тел Авив и районът Нецарим близо до Газа, където според тях са били унищожени „голям брой израелски танкове“.


Иран твърди също, че е унищожил няколко израелски изтребителя F-35 във военновъздушната база Неватим, разположена на половината път между Беершеба и Мъртво море.


От своя страна, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор. Повечето от тях са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана, твърди премиерът.

Реакциите по света

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел призова за незабавно прекратяване на огъня в региона.

Русия заяви, че взривоопасната ситуация в Близкия изток показва "пълния провал" на американската политика в региона и безсилието на Вашингтон да предотврати ескалация.

Британският премиер Киър Стармър заяви, че Великобритания подкрепя Израел, че е дълбоко загрижен от действията на Иран и че "Близкият изток е на ръба на регионална война".

Американският министър на отбраната Лойд Остин посочи, че САЩ са "прехванали множество ракети", изстреляни от Иран към Израел и определи атаката като "възмутителен акт на агресия от страна на Иран".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че в знак на ангажираността на страната му със сигурността на Израел, е мобилизирал днес френските военни ресурси в Близкия изток. Президентът повтори настояването на Франция ливанската групировка "Хизбула" да прекрати терористичните си действия срещу Израел и неговото население, се казва в изявление на френското президентство. Той призова също суверенитетът и териториалната цялост на Ливан да бъдат възстановени при стриктно спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, допълва в изявлението си Елисейският дворец.

Великобритания подкрепя Израел, подчерта британският премиер Киър Стармър и изрази загриженост от действията на Иран, като предупреди, че “Близкият изток е на ръба на регионална война“.

Вчера израелските военни съобщиха, че са предприели ограничена наземна операция на територията на Ливан. Според представител по сигурността няма сблъсъци, но жителите на 25 села са получили нареждане да се евакуират.

От здравното министерство в Бейрут съобщиха за над 50 убити и повече от 150 ранени при вчерашните израелски атаки в Ливан.


Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се опитвате да правите нещата на принципа

Ще се опитвате да правите нещата на принципа - и вълкът