Истанбул на Мимар Синан: джамии, ресторанти и боза

Свързани новини

11.05.2024 07:47

Истанбул на Мимар Синан: джамии, ресторанти и боза

Видян 2450 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако се чудите накъде да захванете в първия майски или юнски уикенд, в който времето се оправи, изкушени сте от новите нискотарифни полети до Истанбул, или пък си търсите повод за шопинг на най-голямото летище в Европа, докъдето летят турските авиолинии, или пък искате да покарате колата си дотам, даваме ви чудесна идея да съчетаете духовното и материалното с един Мимар Синан тур. ВИЖ СНИМКИ ТУК!



Името е на най-известния османски архитект и автор на софийската джамия, както най-вероятно и на храма Св. Седмочисленици, преди да бъде превърнат в черква.



Когато и да пристигнете, съветваме ви да изберете вечеря на Галатапорт. Това е най-новата атрактивна дестинация в града, която вече сме описвали, но доста българи все още не са я посещавали. А именно там са някои от най-добрите ресторанти в този 20-милионен град.



Направете тигел по Истиклал – главната търговска улица, слезте до кулата Галата, а оттам надолу през махалата, която доста напомня Капана в Пловдив или по-точно – той на нея, сте право на пристанището.



Преди да седнете на вечеря, пътят ви минава през последната построена от Мимар Синан джамия. Направил я е, когато е бил близо на 90 години – наистина невероятна за 16-ото столетие възраст, тъй като хората не са живеели средно и до половината на своя век.


Храмът се нарича Каъч Али паша и е досами модерния Галатапорт и музея на съвременното изкуство, от който този своеобразен мол на открито с круизно пристанище започва. За да стигне почти до големия мост между Европа и Азия.



Нашите любими ресторанти на Галатапорт са месарският Гюнайдън и съвременният Бигшефс, но за да усетите духа на стария Истанбул можете да пробвате Кива. Не само интериорт изобилства от ретро предмети, но и менюто е с традиционна кухня – струва си да вземете всичко, дори да са просто кюфтета.



На другия ден, ако търсите характерна турска закуска с всичките й десетки съставки, можем да препоръчаме Отентик на Истиклал. Оттам не е далеч до мостовете, които пресичат морето. И да се озовете до стария акведукт и площада на кметството на Истанбул. Точно срещу него е джамията, която прави звезда Мимар Синан – Шехзаде. Архиктетът казва, че когато я е правил е бил чирак, но тя има всичко характерно за безупречния му стил – симетрия на екстериора на двора и на самата джамия отвътре. И невероятно осветление с почти смъкнати до пода кръгове от светлини, през които са провесени мощни шанделабри – истински триумф, който на всичко отгоре е вдъхновил немалко съвременни архитекти, дори в северни европейски държави, за да направят съвременните си интериори.



Махалата около джамията също е впечатляваща, като ще видите в много варианти онова, което ние наричаме „созополски” къщи – дървени в стар гръцки стил. Целият квартал е като изваден от тв сериал за някое бедно момиче, което предстои да стане снаха в богатски дом в някое от именията на другия край на Босфора. „



Но основната му забележителност е бозаджийницата Вефа. Препоръчваме ви да я посетите сутрин към 10-11, защото следобед е пълно и няма да можете да се насладите на интересната обстановка.



Интериорът е опасан с плочки като португалските азулежуш, но чашата на самия Ататюрк, който си е пиел бозата тук е върхонвата атракция. Майсторите наливат от по-светлата от нашия вариант на същата напитка течност. А на онези, на които им идва възкисела, им слагат канела за разкош.



В същата махала ще намерите огромната джамия Сюлмеймание, която е най-мащабната в града и е смятана за шедьовъра на османската архитектура и на самия майстор Мимар Синан. Той обаче смята, че в сравнение със Св. София, това е негова работа на калфа.



Храмът е прекрасен, градината му е наистина релаксираща, а гледките отвъд крепостната стена към кулата Галата и другите забележителности на отсрещния бряг е впечатляваща. Ако слезете по скритите стълби на улицата по-долу, кръстена на великия архитект, ще излезете на улица хамамска.На самия ъгъл е най-старото действащо спа в Европа и в света. За него обаче са неоходими предварителни резервации.



Недалеч, покрай прочутите най-известни дюнери в Истанбул, част от марка джамия, е Големият пазар, по-познат у нас като Капълъчарши.



От него надолу, покрай един от изисканите хотели Бентли, ще намерите два приказни ресторанта един срещу друг. Единият има 2 Мишлена и Гот Мило, а другият членува само във втория клуб, смятан за по-представителен кулинарно. Името на заведението е Галеян. Декорацията е със стари врати. А ястията са приготвени в най-добрите традиции – струва си да опитате всички мезета, но задължително агнешкото, което е крехко и фино. А в тоалетните мнозина си правят селфита, заради конските глави вместо чешми.



Слезли пеша по пътя на трамвая до пристана на феритата и корабчетата тип „лодка за разходка”, минали от другата страна на моста с рибарите и рибните ресторанти до египетския пазар, чудесна идея е да направите следобеден тур до любимия ни квартал на богатите Нишанташъ с еврокафенетата, минимола Сити, бутиците и баровете. Взели аперитива си там, най-бързо можете да се върнете в старата част с метрото за 2 спирки, тъй като в час-пик задръстванията са непоносими и дори пеша се стига по-бързо, отколкото с такси.



Друг вариант е да не правите голям тур, а преминали моста, да се отбиете до класическия хотел Пера палас.


Следобедният му чай, барът и сладкарницата, посещавани и от Агата Кристи, и от другите пасажери на Ориент Експрес, но и от легендарния Ататюрк, правят мястото култово. А снимките им и скъпи спомени като например столът във витрина като карета без колела, на които турците са носили на ръце пътниците на луксозната жп компания, пътуващи от Венеция за Близкия Изток, са истинска атракция.



Сервира се със сребърни прибори и посуда. Чак дръжките на чайниците от благороден метал са дават на клиентите, „облечени” в червени кърпи, за да не се парят гостите.



Хотелът се намира на стотина метра от главната улица.



Обратно на Истиклал, чудесен вариант за вечеря е ресторантът Антиохия в махалата от срещуположната страна. Това е най-силният кулинарен район на Турция, който спори за първенството в традиционната кухня с Антеп, както местните наричат Газиантеп. За компания, вместо яни ракъ, която си знаем, изберете Текирдаг и ще останете доволни.



След вечеря можете да наминете за по едно през чудесния безистен, водещ обратно на Истиклал, и изпълнен с различни заведения – от ирландска кръчма, през бар до Старбъкс.



Или пък да кацнете на върха на хотел Пера Мармара. Там, на 18-ия етаж е не само един от 50-те класирани най-добри ресторанта в света, но още по-впечатляващия му бар. Покривната тераса отваря знаменита гледка към целия някогашен Константинопол, днес хълма с всички големи джамии, пазара и всичко останало чак до Златния рог. В нозете ви е кулата Галата. Е, няма по-добро място за селфита и в златния час, и нощем в Истанбул. Цените са височки, но мястото е ексклузивно.



Борис Ангелов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 12.05.2024 23:47

    Горкият наивен човечец, жаден за усмивки от продавачите, поне научи как се пише Цариград - Истанбул. Ми давай си парите в чужбина, явно мразиш България като много други овчици, харесващи чуждата кланица, а не собствената ливада.

  • 003 глеЙте си работата 12.05.2024 08:19

    В Истамбул за разлика от Булгаристан няма да те посрещнат намръщени и арогантни търговци. Да, ще си давам парите там и ще си правя кефа, а нашите помияри да се поучат.

  • 002 Anonimen 11.05.2024 12:44

    подлогари, ибрици

  • 001 Anonimen 11.05.2024 12:42

    В София вече няма откъде да си купим гевречета, няма типични български сладкарници, тичайте в Турция да им правите алъш вериш!И се лекувайте там срещу тлъсти хилядарки, тук умувайте половин век за модерна детска болница, психиката е силно забавена , почти не функционира, няма държавници само пологари

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Ще държите и ще търсите личното уединение

Ще държите и ще търсите личното уединение. Днес ще сте