Свързани новини

15.10.2009 17:02

Истината за кризата: Стигаме стандарта от 2000 г. през 2013 г.

Видян 2985 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кога ще свърши пустата криза?


Този въпрос си задават милиарди хора навсякъде по планетата. Напоследък все повече са и тези у нас, които осъзнават, че сътресенията не са психологически, а реален феномен и то не само за богатите.


Италианската Конфедерация на търговците публикува в римския вестник Република свое експертно проучване за цяла Европа. Според него в ЕС най-рано в края на 2012, но по-вероятно през 2013 г. семействата ще се върнат на нивата на потребление от 2000 г.


Това означава, че стандартът ще падне до нивото, на което е бил преди 10 години!


“Най-много ще страдат Ирландия и държавите от Източна Европа”, пише съвсем буквално в доклада.


Една много лоша новина, която премиерът на Италия Силвио Берлускони едва ли е спестил на своя български колега и приятел Бойко Борисов. Милиардерът от Ботуша има голям опит с борбата срещу трусовете в икономиката, тъй като собствената му страна още от приемането на еврото през 2002 г. е в разклатено и неуверено финансово положение. Но пък успява да удържа на силните стопански ветрове и урагани.


“В края на тази специфична финансова криза можем да се окажем с 5-6% спад на БВП и 2-3% по-висока безработица”, заявява пред авторитетния в. Република Мариано Белла – директор на научната кантора към Конфедерацията на търговците.


Българските министри изглеждат по-скоро оптимисти на фона на европейските прогнози. Според изнесеното до момента като проект на бюджета за догодина, се очаква спадът на БВП през 2010 г. да бъде 2%. Бюджетният дефицит, наследен от предишната власт, в края на годината ще бъде около 0,5% . През 2010 г., въпреки новото управление, поради неумолимата криза той ще стигне 0,7%.


Повече разходи ще има само в две сфери. Едната е социалната, което бе заложено и в предизброната програма на ГЕРБ, а другата е секторът Транспорт и съобщения. Повече пари са предвидени и в перото “други дейности”, по което тази година харчим 236 млн. лв, а догодина ще извъртим 780 млн. лв. Резервът за непредвидени и структурни разходи намалява с малко повече пари – от 891 млн. на 405 млн. лв.


Най-хубавата от всички прогнози в бюджета е липсата на бедствия и аварии, която се очаква догодина. От 78,8 милиона по това перо, през 2010 г. ще изхарчим само 7,7 млн. А Любка Кумчева и Минчо Празников явно е време да излязат в пенсия.


Последната дума за оформянето на числата, слава Богу, ще има премиерът Бойко Борисов. Както е известно той има опит не само като администратор, но и като ръководител на фирма, преживяла кризата от 1996 – 97 година. А това ще му бъде изключително полезно и ще бъде добре за всички нас. 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак