Свързани новини

14.04.2009 12:04

Източноевропейските евродепутати сезираха ЕП за православния Великден

Видян 1202 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Работата на Европейския парламент забави темпо от миналия четвъртък до вчера. Причината за почивните дни бе католическият Великден, който фигурира като официален празник в графика на европейските парламентаристи. За сметка на това понеделникът, който следва православния Великден, си е нормален работен ден.


Това раздразни изключително много източноправославните страни като Гърция, Румъния и разбира се България. Източноправославните държави сезираха Европейския парламент, за да стане и техният Великден неработен ден. За момента обаче евродепутатите от България, Румъния и Гърция получиха само временно решение на проблема – пленарната сесия, която трябва да се проведе в Страсбург от понеделник 20 април до четвъртък 23 април, ще бъде съкратена с 24 часа, за да може депутатите, които желаят да празнуват православния Великден, да могат да го направят. Всичко това разпалва с нова сила дебата за влиянието на религията върху Европейския парламент и институции. По този повод Етиен Дьо Понсен, посланикът на Франция в България коментира: След последната вълна на разширяване през 2007 г. към семейството на Европейския съюз се присъединиха две нови източноправославни държави – България и Румъния. Така заедно с Гърция, източноевропейските страни станаха три. Те представляват около 8% от населението на Европа. Ето защо е напълно естествено и съвсем законно, трите държави да настояват религиозните им традиции също да бъдат признавани. В крайна сметка, източноправославният Великден е също толкова важен и значим празник, колкото и католическият Великден. В дните около Великден цялата държава на практика спира да работи – тук говоря и за трите източноправославни страни, които споменах. Великден е най-големият религиозен празник, и бих могъл дори да добавя, че за източното православие Възкресението на Христос има по-голямо значение, отколкото Коледа.
Не бих казал, че в Европейските институции съществува напрежение между православни, католици и протестанти. Въпреки това в момента, в който се обсъждаха реформите в европейските институции, вписани в Лисабонския договор, се повдигна изключително оживен дебат, особено по отношение на религията и по отношение на това да бъде ли записана Европа като християнска или не. Спореше и за това дали в текстовете, свързани с европейските институции, да бъде поне споменато, че най-разпространената религия в Европа е християнската. Разбира се, това е малко по-различен дебат, далеч от споровете между източноправославни и католици, но все пак е пример за това как религията влияе на европейските институции. Информацията е на РФИ. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева