Свързани новини

01.10.2009 16:44

Йорданка Фандъкова: Възраждаме българския език, шири се неграмотност

Видян 1907 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“За първи път от 15 години министър на образованието намери време да се срещне със студентите и преподавателите на Софийския университет извън церемонииите”! Така академичната общност и студентите от най-старото и най-авторитетното ни висше училище посрещнаха на приятелска среща в новата модерна конферентна зала на Алма матер Йорданка Фандъкова. Целта беше със старта на новата учебна година да бъде дадено и началото на кампания на Министерството на образованието, младежта и науката за възраждане на българския език.
“Проблемите в образованието са много, но за мен на първо място е проблемът с грамотността. Жалко е, че по-често говорим за пари, а по-рядко за духовността. По-опасна е кризата на духа, защото икономическата криза ще мине”, каза министър Йорданка Фандъкова.
Над 90% от учителите желаят промяна в учебните програми, каза по време на дискусията проф. Милена Кирова. Според проведеното анкетно проучване на мнението на учителите относно преподаваното учебно съдържание е необходимо и актуализиране на авторите, които се изучават. „Учениците отдавна не разбират това, което им говори Вазов”, посочи проф. Кирова.
Доц. Татяна Ангелова заяви, че за да стане качествено обучението, трябва да се управлява оценяването. По думите й, обвързването между резултатите от външното оценяване и заплатите на учителите задава едно профаниране.
Министър Фандъкова каза след това пред журналисти, че от Министерството на образованието готвят нова национална програма за квалификация на учителите и редица промени в учебното съдържание по български език.
„Идеята е да се включат всички възможни форми и целеви групи, които трябва да работят за квалификацията на учителите, както по специалността, така също и в обучението им по съвременни и интерактивни методи на преподаване”, посочи Фандъкова. Програмата ще обхваща не само учителите, но и педагогическите съветници и психолозите, както и експертите от МОМН и регионалните инспекторати по образование. „Няма нищо нелогично в това университетите, които подготвят преподаватели да могат и да ги развиват”, коментира министърът.
При дискусията бе изтъкната необходимостта от увеличаване на текстовата задачи при матурите, която сега има малка тежест при  формиране на оценката. Във връзка с това образователният министър посочи, че не бива да наказваме учениците за това, което възрастните не са направили и първо трябва да се постави въпроса, как учениците да бъдат подготвени така, че да умеят да създават текстове – свободно и безпроблемно.
По време на кръглата маса преподавателите от Факултета по славянски филологии към Софийски университет поставиха и въпроса с изискването владеенето на книжовната българска реч да е задължително за всички публични професии.


 


Просветната шефка: Само нашата реч оцеля от 4-те божествени



“Само българският език е жив от четирите, които църквата е приела за достойни на тях да се слави Бога по времето на Константин-Кирил Философ. Наш дълг е да развиваме речта си, да я пазим чиста и да не позволяваме претопяването й. Позволихме тя да бъде низвергната през последните 20 години. Българският език трябва да бъде възроден от всички нас заедно. Защото само той е съхранил нацията през нейните 1330 години държавност, от която цели 7 века са преминали под робство. Сега е времето да търсим онова, което ни обединява, а не само какво ни разделя”, заяви пред преподавателите и студентите Йорданка Фандъкова.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог

Добър момент да се откажете от някой вреден навик

Добър момент да се откажете от някой вреден навик.