Свързани новини

08.10.2013 16:20

Кадровите сътресения блокират дейността на Фонда за лечение на деца

Видян 1070 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дейността на Център Фонд за лечение на деца към Министерството на здравеопазването е блокирана, тъй като от един месец няма одобрени нови членове на Обществения съвет, а мандатът на предишния съвет е изтекъл. 

Това притеснение изразиха в София родители на деца, чакащи одобрение за лечение в чужбина и членове на дарителски организации. Присъстваха уволненият в понеделник без предупреждение директор на фонда Павел Александров и бившият шеф на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, който е и председател на Обществения съвет към ЦФЛД.

Липсата на Обществен съвет и директор ще забави работата на фонда най-малко с три месеца, каза Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Тя поясни, че встъпването в длъжност на нов директор и нови членове ще отнеме време, в което ще продължат да постъпват все повече молбите за лечение на деца. Към момента те са 70.

Бившият директор на фонда Александров е обвиняван в злоупотреби, включително,  и че от там са заплащал и престоят в чужбина на родителите на болните деца. Пътуването на придружител с децата понякога неизбежно трябва да бъде поето, коментира той. Проблем представлявала и неподновената атестация на Александров. 

Като пример за работата на фонда бе посочено, че за миналата година от него е било подпомогнато и осигурено лечението на 715 деца, а от началото на тази година над 670.

Александров е директор на фонда от 2010 година, като преди това в продължение на 6 години е бил Николай Добрев. По времето на Добрев фондът е подпомогнал 309 деца, припомни Калин Каменов.

Който и да дойде на мястото на Александров, ще има нужда от поне три месеца, за да навлезе и през това време могат да възникнат сътресения, обясниха от дарителския форум притесненията си. Йордан Петров също се съгласи, че новият директор и новият обществен съвет няма да могат да извършат пълноценно задълженията си, ако предшествениците им не споделят с тях технологията на работа.

Самият Александров обяви, че като директор на фонда е сключил устни споразумения с директорите на над 40 болници в чужбина децата да се лекуват там, без да заплащат сумите предварително. Според него няма причина чуждите болници да откажат да работят с новия директор на фонда, освен ако не се случи забавяне в плащанията, което той смята за много вероятно при сегашното положение.

По-късно здравният министър д-р Таня Андреева обяви името на новия директор на фонда. Това е д-р Ива Станкова. Тя е бивш депутат от БСП и бивш член на парламентарната комисия по здравеопазване, педиатър. 




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак