Свързани новини

26.03.2020 17:30

Какви дарения при 5,5 млрд.лв. за здраве в бюджета?

Видян 5942 пъти | Коментари 3
Гласували 4 рейтинг: 4.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Над  5,5 млрд. лв. от парите на данъкоплатците тази година са предвидени за здраве чрез бюджетите на НЗОК и ресорното министерство. Въпреки всички  бюджетни средства и нови трансфери, здравеопазването ни не смогва с елементарните неща, които би трябвало да има налични: легла, предпазни средства, апарати в условия на епидемия от 200 души, от които 15% хоспитализирани, т.е. 30.  „Ситуацията е катастрофална за някои от общинските болници “, заяви пред БНР шефът на Сдружението на общинските болници. д-р Неделчо Тотев. Подобна е и картината за частните клиники, които едва от тази седмица се съгласиха да помагат в кризисната ситуация.  


Проблемите идват, въпреки 500 млн. лв. повече пари за здраве т.г. и множеството постъпления, които идват на фона на кризата с коронавируса. Защо изобщо ни се искат още и още дарения? Към предвидените 4 744 704,9 лв. средства на НЗОК за 2020г. се прибавят и парите за министерството на "бюджетаря" Ананиев: 662 051 900 лв. Най-актуална в момента, разбира се, е допълнителната програма Профилактика и надзор на заразните болести, за която още в края на м.г. са отпуснати 73 371 500 лв., а към тях трябва да се прибавят и допълнителните 50 млн. лв, които бяха дадени заради пандемията от европейската ОПРР. Покрай кризата с Covid-19 към МЗ се насочват и средства от други министерства, национални и европейски институции. Въпреки всички тези наливания, системата продължава да разчита на доплащания от пациентите.


 „Бюджетът на лечебните заведения зависи пряко от пациентите, а такива няма заради ограниченията, свързани с коронавируса. Епидемията изправя общинските болниците пред сериозни финансови проблеми”, посочи Неделчо Тотев. „Трагично е положението заради първата грипна епидемия, след това дойде втората, сега карантината, мероприятията, предприети от Щаба”, посочи той. „Всичко това доведе до намаляване на пациенто-потока, други приходи нямаме“, допълни Тотев.


На този фон 130-те частни болници, които точат НЗОК едва сега се включват  в цялостния процес срещу пандемията. Не е ясно обаче кой им дава без лицензии инфекциозни отделения, докато в същото същите отделения се закриват в държавните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тихомир Томов 27.03.2020 18:21

    Неуспешен опит за Държава ...... историята показва , че всичко си идва по местата и по дърветата . Явно последната капка още не е дошла .........................

  • 002 Внучето на Хан Крум 27.03.2020 11:11

    Аз ви трябвам, не Ренета.

  • 001 Anonimen 26.03.2020 20:17

    Трябва ни отново Ренета Инджова да им освети греховете, изразяващи се с десетки милиарди на нещастните бедни българи до степен на геноцид

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби