19.06.2024 09:50

Какво казаха от трибуната на НС политиците на старта на 50-ото НС

Видян 1143 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За ГЕРБ-СДС има два варианта в 50-ия парламент - или правителство на споделената отговорност, подкрепено от максимално широк кръг парламентарно представени партии и с ясен 4-годишен план за работа, или нови предсрочни избори. Това заяви Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС в декларацията с приоритетите на формацията в новия парламент.

    "За ГЕРБ има два варианта - максимално широк кръг политически сили да излъчим правителство на споделената отговорност. Готови сме на крачка назад и да направим необходимите компромиси, но няма как да постигнем добър резултат, ако останем сами в това отношение. Няма обаче да позволим опита за съставяне на редовно правителство да служи за задкулисни договорки и вътрешно партийни интереси.

Убедени сме, че българското общество има необходимост от радикална промяна от поведението на политическите лидери, а не от още конфронтация, обиди и безвремие. Затова сме готови да участваме единствено в правителство на споделената отговорност с 4-годишен план за управление на страната и максимално широка подкрепа от представителите на останалите парламентарно представени партии. Декларираме, че няма да участваме в управлението на всяка цена и няма да позволим доверието на нашите избиратели да е пропиляно.

    За нас вторият вариант са нови предсрочни парламентарни избори. Ако предложената от нас формула на управление бъде отхвърлена от 50-ото Народно събрание, сме готови на това решение като съзнаваме всички рискове, които то носи за държавата и демокрацията. Отиването на нови избори би било лош вариант за страната, но рисковете ще са много по-малки от политическото мнозинство без необходимата подкрепа и ясни приоритети. Това би било генератор на още по-голяма нестабилност и обществено напрежение.

    Призоваваме всички парламентарни групи в 50-ия парламент да проявят отговорност. Убедени сме, че пътят за излизането от политическата криза и поставянето на България на пътя на успеха е възможен само чрез ефективен диалог между всички парламентарно представени партии, който да доведе до излъчването на правителство на споделената отговорност с адекватна програма и пълен управленски мандат. Бог да пази България!", се казва в декларацията на ГЕРБ-СДС.


 Благодаря на хората, които ни чуха и ни се довериха, ние няма да ви подведем. Пожелавам успешно изпълнение на дълга пред хората и родината. ДПС през този месец работи на терен със своите кандидати и своя актив. Ние чухме какво ни казват хората. Това заяви от трибуната на Народното събрание Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС.

    "Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, че дневния ред на обществото не е дневния ред на политиците. И второто нещо, което ни казаха е, че не искат нови предсрочни парламентарни избори, че искат да спрем цикъла от 6 последователни парламентарни избори в рамките на 3 години, че искат стабилност, съставяне на правителство и решаване на техните проблеми", подчерта Цонев и добави:

    "Това са проблемите на повишаване на доходите, на работните места, на сигурността на страната, на икономическия растеж. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза, в която е страната в последните 3 години трябва да се състави стабилно мнозинство и да се излъчи стабилно правителство с хоризонт 4 години."

Българите в голямата си част потвърждават евроатлантическия избор на България, отбеляза Цонев и посочи, че гражданите са силно разтревожени за сигурността си. За нас от ДПС изборът на евроатлантизма е екзистенциален избор за гражданите и за родината. Ще продължим да подкрепяме Украйна в борбата й срещу агресора, каза още Йордан Цонев.


Всяко НС трябва да започва с надежда. Надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи за хората и бизнеса. Надежда, че събранието ще приеме закони, които ще бъдат от полза за държавата. За съжаление с всеки следващ предсрочен цикъл от избори тази надежда бързо избледнява", заяви Николай Денков от трибуната на НС.


"Затова всяка политическа сила, която свали редовно правителство, без да е готова да състави ново такова, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България".


Посочи, че само от ПП-ДБ са успели да съставят редовни правителства.


"Никоя друга политическа сила не пое тази отговорност в тези трудни времена".


Последните две правителства по думите му са били свалени с общите усилия на ГЕРБ, ДПС и ИТН.


"Не защото правителствата работиха лошо. Те предвижиха България нагоре към средноевропейските нива. В пъти по-бързо, отколкото правиха правителствата на ГЕРБ".


"Ние бяхме свалени, за да може ГЕРБ и ДПС да тиражират лъжата, че само ГЕРБ могат да управляват. Една лъжа, която може да спечели избори, но която няма опора в реалните факти", заяви Денков.


По думите му ГЕРБ и ДПС са получили точно това, което са искали - възможност да съставят правителството, в което Борисов и Пеевски да имат решаваща дума.


"Сега трябва да поемете отговорността и да съставите правителство, защото няма зад кого да се скрият. Длъжни са, а не да се правят на жертви, след като получиха това, което искаха".


Денков посочи, че от ПП-ДБ си вадят поуки от грешките си и ще работят за връщане на доверието у хората. Като най-голяма грешка според Денков у избирателите е именно формирането на коалиция с ГЕРБ. Като опозиция той каза, че ще работят за закони, свързани с конкурентоспособността, привличане на инвеститори, реформата в съдебната власт.


"Ще предложим варианти съответстващите европейски стандарти на "зависналите" закони по плана за възстановяване на плана за устойчивост".


Беше категоричен, че от ПП-ДБ няма да се поколебаят да оповестят всеки съмнителен акт за корупция.


"Липсата на осъдени политици в България не е резултат от една или друга политическа среща, тя е резултат от неработещата прокуратура, антикорупционна комисия и ключови институции".


Денков добави, че ще бъдат конструктивна и проевропейска опозиция и ще продължат да се борят за бъдещето на България.


 И в този парламент "Възраждане" ще продължи да защитава България и националните български интереси, независимо от нихилизма, апатията и глупостта. Това заяви председателят на партията Костадин Костадинов в декларацията с приоритетите на "Възраждане".

    "И в този парламент "Възраждане" ще продължи да защитава България и националните български интереси независимо от нихилизма, апатията, глупостта. Добър, лош, нашият народ е нашето семейство и ние няма да го предадем никога - ако трябва ще се бием, ако трябва ще умрем за него. Защото, както е казал Вапцаров: "В бурята ще бъдем пак с теб, народе мой, защото те обичахме!".

    Категорична е нашата позиция в защита на националните граници и суверенитет. Можем да спрем кражбите, да си върнем добрите специалисти и да модернизираме системата. Ние заслужаваме ефективно и качествено управление, а не този буламач, който ни се предлага през няколко месеца", каза Костадин Костадинов.


Всички проблеми в държавата имат решения, които може да изпълни едно експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия, а е доминирано единствено от експертизата и професионализма. Това заяви Тошко Йорданов от ПГ на "Има такъв народ" в декларацията с приоритетите на партията.


"Никой не може да бъде едноличен спасител и обединител и да решава дневния ред на обществото. Никой няма политическата тежест, нито има право да поставя ултиматуми на когото и да е било за каквото и да е било. Да, има партии с повече депутати от останалите, но никой няма необходимите 121 гласа, за да поставя дневния ред и условия на другите партии. Никой! Всяка една от партиите в 50-ия парламент има толкова тежест, колкото другите партии.


Всички проблеми си имат решения, които би могло да изпълни експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия, а е доминирано единствено от експертизата и професионализма. Разбира се, здравият разум говори, че трябва да има една интелигентна и непримирима опозиция, която да държи на земята всеки властимащ. Опозиция, която да посочва конкретните проблеми и да изисква тяхното отстраняване, а не да говори празни приказки и да се прави само на коректив. Тоест, всяка една партия тук, която има здрав разум, ще изпълни своите задължения. Време е да върнем здравия разум в политиката и в управлението на държавата. Току що положихме клетва, време е да я изпълним", призова Тошко Йорданов.


"Винаги започваме с програмни речи, в които даваме обещания, които никога не спазваме. В същите тези речи правим и заклинания, които на следващия ден забравяме. Затова, позволете ми, нека един път да започнем със стихове", призова от трибуната Виктория Василева от "Величие".


"И все по-упорито се говори, че Ботев бил от българин убит. И българин пръв бил проговорил какъв бил Левски и къде бил скрит. Безсмъртен казват бил Димитър Общи. Пак го срещам днес незнайно где. И пак се плаша, че може и мен да предаде".


"Българийо, родино, майко моя! Прекръствам те с един разпятен кръст и пак те питам с ужас неспокоен... Как можеш и мръсникът, и героят, да раждаш из едната своя плът".


"Дали ще бъдем мръсници или герои, зависи само и единствено от нас", каза Виктория Василева от "Величие"


 



Снимка: БНТ



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион