Какво ще се случи, ако паднете в черна дупка?

Свързани новини

11.05.2024 17:00

Какво ще се случи, ако паднете в черна дупка? (Видео)

Видян 4338 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Смята се, че попадането в черна дупка би било една от най-болезнените смъртни ситуации във Вселената.



Подобно на всеки друг вливащ се обект, вие ще бъдете жестоко разтеглени като макарон в процес, който астрофизиците наричат спагетиране.



Сега една невероятна нова анимация на НАСА показва какво бихме видели в последните си мигове, ако някога успеем да достигнем такава празнота.


Клипът, създаден на суперкомпютър на НАСА, показва как човек от първо лице се потапя в „хоризонта на събитията“ на свръхмасивна черна дупка - страховитата точка, от която няма връщане назад.



Въпреки че не показва конкретна черна дупка, по размер тя е приблизително равна на чудовището, разположено в центъра на нашата галактика Млечния път. 


Учените от НАСА създават анимацията на суперкомпютъра Discover в Центъра на НАСА за климатични симулации в Грийнбелт, Мериленд.


Проектът генерира около 10 терабайта данни - равностойни на приблизително половината от приблизителното текстово съдържание на Библиотеката на Конгреса, Вашингтон, окръг Колумбия.


Тази нова, потапяща визуализация, произведена на суперкомпютър на НАСА, представлява сценарий, при който камерата просто пропуска хоризонта на събитията и се връща обратно", казва космическата агенция.


Целта е свръхмасивна черна дупка с маса 4,3 милиона пъти по-голяма от тази на нашето слънце, еквивалентна на чудовището, намиращо се в центъра на нашата галактика Млечен път.


Когато видеото започва и „камерата“ се приближава към празнотата, виждаме яркооранжевия „акреционен диск“ - горещ газов диск, който обикаля около черната дупка и е основният източник на светлина.


Акреционният диск се създава от материал, излъчващ енергия, докато попада в черната дупка, независимо дали е газ, прах или материя.


Можем да видим и по-тънката фотонна сфера – тънък пръстен от светлина, който се образува по-близо до "хоризонта на събитията" на черната дупка.


Терминът "хоризонт на събитията", който породи едноименния научнофантастичен филм за бедствия през 1997 г. , е точката, в която нищо, дори светлината, не може да избяга.


Хоризонтът на събитията на симулираната черна дупка се простира на около 16 милиона мили (25 милиона километра), или около 17% от разстоянието от Земята до нашето Слънце.


След публикуването на видеото в YouTube интернет потребителите определиха клипа като „впечатляващ, „красив“ и „толкова готин“.


Един от тях коментира: „Черните дупки са толкова очарователна част от космоса и ги намирам за безумно готини, но, човече, те отключват дълбок страх в мен“.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще внасяте суматоха около себе си

Днес ще внасяте суматоха около себе си. На ум ще ви