05.06.2020 09:24

КЕВР свърши мандата на 2 април

Видян 5048 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Не уволнение, с което се закани премиерът, който не може да го прави по закон, а изтекъл мандат ще смени КЕВР. При липса на фактическа легитимност работи енергийният регулатор  у нас. "Цялата КЕВР с Иван Иванов е "уволнена" още на 2 април - изтече й мандатът”, това припомни във Фейсбук ексдепутатът от Атака Магдалена Ташева.
„Премиерът Бойко Борисов  не може да я уволни втори път. Придава си важност", подчерта тя. Напомняме, че в края на миналата седмица Борисов се закани да смени ръководството на енергийния регулатор.  “КЕВР прави глупости през седмица-две”, заяви той пред журналисти в Габрово. „И без това им е изтекъл мандатът, ще обсъдя с колеги смяна”, подчерта той относно”, заплаши премиерът.
Оказва се, че процедурата за избор на ново ръководство е трябвало да свърши още преди 2 месеца и заканите на Борисов не игарят никаква роля. От друга страна възниква въпросът защо НС, което трябва да го направи и не го стори още преди извънредното положение или в многото си заседания след 2 април. За оправдание не може да послужи Covid-19. Въпреки по-специфични условия работата на депутатите реално не е спирала.
Думите на премиера обаче стимулираха все още действащия шеф на КЕВР Иванов, който светкавично промени станивището на органа за цените на топлинната енергия от 1 юли.  „Не с 4, с 42% свалихме цената и съответно очакваме да има резултат”, отсече Борисов, който напомни, че стойността на природния газ е намалена  след преговори с Газпром. 

„Заявявам категорично, че цената на парното за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за страната ще бъде с 14 % по-ниска от цената, която беше за миналия зимен период”, заяви той само час след критиките и закани на премиера. т.е ще има увеличение спрямо намалението от Газпром, но не до старите цени. По думите му намалението за столицата ще бъде 15%. Ден по-рано излязоха разчетите на държавния регулатор, според които се твърдеше, че парното ще поскъпне  с 22% за София, с 15 до 18 на сто за Бургас, Враца и Разград.

Така или иначе всички действия на КЕВР след изтекъл мандат подлежат на съмнение, тък като възниква въпросът за тяхната легитимност.




 Снимка: Канал 3



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 05.06.2020 20:50

    сетиха се навреме .....още преди 6 месеца е трябвало да се започне процедурата да се спази 2 април !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 27 октомври 21:00ч.

Пропукване 2007 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 53 мин

Режисьор: Грегъри Хоблит
В ролите: Антъни Хопкинс Тед Крауфорд Райън Гослинг Уили Бийчъм Розамунд Пайк Ники Гарднър

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Отхвърлете сутринта неотложните задачи и нещата

Отхвърлете сутринта неотложните задачи и нещата,