24.05.2024 17:00

Китай продаде рекорден брой американски облигации

Видян 21397 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай е продал рекорден брой американски облигации през първото тримесечие на тази година, подчертавайки изместването на страната от доларовите активи, разкриват последните данни на Министерството на финансите на САЩ.

Пекин е продал общо 53,3 милиарда долара в държавни ценни книжа и облигации на агенции, взети заедно, през първите три месеца на годината, като в същото време е увеличил покупките си на злато и други стоки, показват данните.

Някои анализатори предполагат, че това намаляване на валутните резерви може да бъде част от по-широката стратегия на Китай да диверсифицира далеч от деноминираните в щатски долари активи на фона на нарастващото геополитическо напрежение със САЩ.

Някои експерти посочиха икономическото въздействие на западните санкции върху Русия след конфликта в Украйна, заявявайки, че Китай се стреми да смекчи подобни рискове.

"Боравенето с руските резерви от страна на САЩ и други страни от Г-7, включително заплахите за експроприации и санкции, вероятно е накарало Китай да намали експозицията си към активи на американското министерство на финансите, за да избегне подобна цел", каза Крейг Шапиро, макроикономически съветник в LaDuc Trading, пред Newsweek в събота, имайки предвид изземването на руски активи.


Западът замрази около 300 милиарда долара руски държавни фондове от началото на конфликта в Украйна.

Базираната в Брюксел клирингова къща Euroclear, често разглеждана като попечител на китайските активи, се е освободила от американски държавни ценни книжа на стойност 22 млрд. долара през отчетния период, според Bloomberg.

Като вторият по големина чуждестранен притежател на американски държавни ценни книжа след Япония, разпродажбата на Китай може потенциално да разстрои пазара на държавни ценни книжа и да повиши разходите по заемите в САЩ, твърдят някои икономисти.

"Тъй като Китай продава и двете, въпреки факта, че сме по-близо до цикъл на намаляване на лихвите от Фед, трябва да има ясно намерение за диверсификация далеч от държанията в щатски долари", каза Стивън Чиу, главен стратег за валутните курсове и курсове за Азия в Bloomberg Intelligence. "Продажбата на американски ценни книжа от Китай може да се ускори, тъй като търговската война между САЩ и Китай се възобновява", особено ако Тръмп се върне като президент, каза той.


Докато Китай продава доларови активи, притежаваното от него злато нарасна в официалните резерви на страната. Делът на благородния метал в резервите се покачи до 4,9% през април, най-високият от началото на воденето на статистика през 2015 г. , според Китайската народна банка.


 


 


 











 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак