20.09.2024 15:23

Китайско нашествие: поне 6 нови марки идват в България

Видян 375 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България дълго оставаше встрани от прословутото китайско автомобилно нашествие в Европа, но през следващите няколко месеца то ще достигне и до тукашния пазар, при това - с впечатляващ мащаб. Най-малко 6 нови китайски марки се подготвят за български дебют, научи Automedia.bg, като това включва BYD, най-големия световен производител на електрифицирани автомобили, и Omoda, най-агресивната марка от Китай на европейския пазар напоследък.
 
BYD и Omoda - двете китайски марки с най-агресивни планове за Европа, до броени месеци ще стъпят и в България, научи Automedia.bg от надеждни източници
 
От няколко независими източника разбираме, че BYD вече активно преговаря с бъдещите си вносители в България, макар за момента да не направен окончателният избор кои ще са те. Единият вариант е вносител у нас да е гръцката група Sfakianakis, която през пролетта бе обявена като официален представител на BYD в южната ни съседка. Sfakianakis е представена и на нашия пазар като собственик на "Миркат", вносителя на Suzuki в България. В официално медийно съобщение за преговори с BYD намекна и "Чайна Мотор Къмпани", част от групата "Ауто Юнион".


Omoda
Това е експортната марка на Chery, петия най-голям китайски производител на автомобили. Тя стартира международните си продажби в Русия през 2022, а тази пролет стъпи и на европейска почва - в Испания, където бензиновият кросоувър Omoda 5 предлага 1.6-литров мотор, 185 конски сили максимална мощност и стартова цена от порядъка на 28,000 евро. Chery вече сключи и споразумение за производството на модели на Omoda в бившата фабрика на Nissan в Барселона.
По информация на Automedia.bg, Omoda ще влезе в България в началото на идната година, като преговорите с потенциалния вносител са в много напреднала фаза. Амбицията на Chery е още през първата година Omoda да е най-продаваната китайска марка у нас, а до две години да влезе и в Топ 10 на тукашния пазар.


BYD
BYD – съкратено от Build Your Dreams, построй мечтите си – е частна автомобилна компания от Шънджън, която още преди десетилетие привлече солидна инвестиция от самия Уорън Бъфет. В последните години тя се утвърди като най-голямата експортна сила на китайската автомобилна индустрия. А през този юли излезе на трето място по глобални продажби, почти настигайки Volkswagen.
По наша информация, BYD води успоредни преговори с няколко потенциални вносителя в България. В добри позиции изглежда Sfakianakis Group, която вече бе определена от китайците за техен вносител в Гърция, и която би могла да поеме дистрибуцията за целия регион. Sfakianakis Group е представена у нас от дъщерната си компания "Миркат", вносител на Suzuki. В отговор на запитване от Automedia, от "Миркат" заявиха, че за момента нямат коментар. Успоредно в съобщение чрез медиите за преговори с BYD загатна и "Чайна Мотор Къмпани", част от групата "Ауто Юнион". В момента тя внася у нас някои марки на друг китайски производител - Dongfeng. Непотвърдени на никакво ниво слухове споменават като потенциални вносители също "Мото Пфое" и "Силвър Стар". Развръзката вероятно ще стане ясна в първите месеци на следващата година.


Venucia
В съвсем близко бъдеще се очаква българският дебют и на Venucia - марка на джойнт-венчъра Dongfeng-Nissan, която произвежда автомобили по японски технологии и с преобладаващо японски компоненти. Вносител у нас ще е ADG Bulgaria, дъщерно дружество на регистрираната в Германия ADG Europa, която държи правата на Dongfeng-Nissan за целия ЕС. Българският клон на ADG организира дистрибуцията на модели на Venucia, като кросоувъра V-Online, и за Северна Македония и Сърбия, потвърди Юлиан Чебишев, управляващ партньор в ADG Europa. Компанията е и официален вносител у нас на Voyah - премиум-марката на Dongfeng.


Geely
Предстоящият Софийски автосалон през октомври ще е официален дебют за марката Geely в България. Китайската компания, която притежава Volvo, Polestar, Lotus, Smart и държи сериозен дял от Mercedes, ще се внася у нас, както и на останалите балкански пазари, от словенската компания SEEAG. Като начало тя ще предлага у нас два кросоувъра - компактния Coolray, със стартова цена под 52,000 лева, и по-големия Starray. В напреднала фаза са преговорите с първите два дилъра на марката за София, потвърди регионалният мениджър на SEEAG Николай Колев пред Automedia.bg.


Aeolus
Това е поредната дъщерна марка на китайския държавен гигант Dongfeng. Тя ще дебютира в България още на 25 септември в рамките на Пловдивския панаир, където ADG Bulgaria ще представи официално Huge - хибриден кросоувър с мощност 245 конски сили.
На Софийския автосалон през октомври пък "Чайна Мотор Къмпани" ще покаже друг модел на Aeolus - седана Shine, с 1.5-литров мотор и с мощност 115 или 190 конски сили, в зависимост от модификацията.


Lynk & Co
Успоредно с Geely, на българския пазар ще стъпи и друга марка от портфолиото на гиганта Zhejiang Geely Holding Group (ZGH) - Lynk & Co. Посетителите на автосалона в София ще видят кросоувъра Lynk & Co 01 - много близък роднина на Volvo XC40. По оригинален замисъл този автомобил дори трябваше да се прави в същия завод като XC40 - белгийското предприятие на Volvo в Гент, но в крайна сметка недостигащият капацитет там го пренасочи към Нинбо в Китай. В Европа моделът се предлага като паралелен и като плъг-ин хибрид. На западноевропейските пазари марката предлага и иновативна схема с месечни абонаменти и опция за споделяне, но на Балканите засега Lynk & Co ще залага на класическите продажби. Също както и при Geely, вносител у нас е словенската SEEAG, собственост на Д. Хабич и Й. Нелеман. Бизнесът й започва през 90-те години като вносител на Kia, но днес се е разширил значително. SEEAG е вносител на Volvo за осем пазара от региона, освен това предлага Kia, SsangYong, а от 2022 е първият директен вносител на Geely в Европа.




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 isabella ethan 25.09.2024 01:15

    здравейте на всички, тук съм, за да споделя малко свидетелство. Казвам се Наоми Самюел, на 38 години съм, омъжих се на 31, имам само едно дете и живях щастливо досега. След една година брак съпругът ми стана толкова странен и наистина не разбирам какво се случва, той е натъпкан от вкъщи при друга жена, обичам го толкова много, че никога не мечтая да го загубя, опитвам всичко възможно да се уверя, че съпругът се връща при мен, но всичко без помощ, плаче и плаче с молба за помощ, говорих за това със семейството му, но не получих отговор. Така че най-добрата ми приятелка Анна Йохансон обеща да ми помогне. Тя ми разказа за мъж на име д-р Апата, каза ми, че той е много голям и истински мъж, на когото може да се има доверие и няма нищо общо с любовни проблеми, които не може да реши, и ми каза как е помогнал на безброй хора в възстановяването на връзката им. Бях наистина убеден, бързо се свързах с неговия имейл адрес, drapata4@gmail.com или неговия, Whatsapp или VIBER с този номер (+447307347648). Обяснявам му всичките си проблеми, той ми каза, че не трябва да се притеснявам, че всичките ми проблеми ще бъдат решени веднага. Той ми каза какво да направя, за да си върна съпруга си и аз казах това, той каза, че след 3 дни съпругът ми ще се върне и ще започне да проси и това наистина се случи, както той каза, бях много изненадана, това е толкова невероятно. Славата на нашата връзка с Бог вече е много близка и двамата живеем щастливо завинаги. Ако срещнете подобен проблем, незабавно се свържете с него и решете проблема веднъж завинаги. И аз съм жив свидетел.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни