Свързани новини

23.07.2013 15:55

Клисарова: ГЕРБ са дали 1 млн.лв. за програмите по български език и литература

Видян 1415 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ са дали един милион лева за променените учебни програми по български език и литература. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова в интервю за предаването „Неделя 150" на БНР.


„Това е един проект, започнал преди година и половина, на стойност 10 милиона лева, но за изработването на програмите са отделени 933 хиляди, или близо милион лева", обясни министърът. „В резултат на тези милион лева е направена програма по български език и литература и така цялата общественост въстана срещу това, защото отпадат основни стихотворения на Ботев, на Вапцаров...", каза министърът. „Решено е дванайсет дни преди да дойде нашето правителство. Имаме подписите на министър и заместник – министър", обясни проф. Клисарова. Министърът беше категоричен, че с нея не е бил съгласуван нито самият проект, нито качването му на сайта.


„Това, което мога да обещая, е, че няма да променя учебните планове и учебната програма и няма да отпадат творби на тези автори. Аз този проект и няма да го подпиша", беше категорична Клисарова.


Министър Анелия Клисарова съобщи, че 405 експерти от средното и висше образование са участвали в изработването на тази програма по български език и литература. „В момента правя проверка и не мога да си представя кои са тези експерти, които участват в именно такава разработка, в която отпадат основни произведения, характерни за българския дух, за българската борбеност", заяви министърът.


„Изключително съм учудена, че нещо се качва на сайта на министерството без знанието нито на заместник – министър, нито на министър", коментира още Клисарова и допълни, че в момента се проверява дали и други документи са качени и какво е състоянието.


Министърът подчерта, че подкрепя свободата на учителите при избора на материали, но и че трябва да има задължителен стандарт за учебните програми. „Разбира се, когато се изпълни този стандарт, в рамките на останалите учебни часове, е правилно учителят да усети интереса на децата, да види кое най-много ги вълнува и да ги насочи към тези проблеми. Това вече е интерактивното обучение между учител и ученик. Не може да няма държавни стандарти, които трябва да бъдат покрити, за да дадем съответната образователна степен на дадения ученик", беше категорична Клисарова.


По думите й тенденцията е да има повече упражнения в програмите, както е в други държави. „Всичко това не трябва да бъде за сметка на българския дух, на българщината, а да бъдат изработени така програмите, че да могат всички деца да знаят, да помнят своята история, да пазят националния дух и да имат национална гордост и съответно да могат да изразяват това и писмено, и устно."


Клисарова подчерта, че подпис на нейния заместник – г-жа Налбант, под скандалния документ, няма, нито е взето нейно съгласие той да бъде публикуван.


Министър Анелия Клисарова беше категорична, че подобряването на програмите и учебните планове ще става чрез широко обществено обсъждане и споделяне на различни мнения, за да бъде взето под внимание какво мислят и учениците, и преподавателите, и родителите. „За да можем да правим нови програми, първо, трябва да влезем във философията на новия закон за средно образование и да следваме определена логика на процеса", обясни още министърът. Според нея първо се прави стратегия, след това закон за средното образование и спрямо него се подготвят програмите и учебните планове. „Ако не се вземе под внимание тази логика и всеки си намисля нещо, то няма да бъде цялостна системата", категорична бе Клисарова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Опитайте се да избягвате конфликтите днес

Опитайте се да избягвате конфликтите днес, като се