24.05.2024 07:05

Кои държави са най-уязвими от санкции: Проучване

Видян 4394 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономиките на САЩ, Русия и Китай могат да издържат на пълна търговска блокада с относително малко щети, докато Германия, Франция и Великобритания ще бъдат сериозно засегнати, сочи проучване на китайско-руската лаборатория за оценка на последиците от междудържавните търговски войни.
Изследването, проведено в началото на 2024 г. в Националния център за суперкомпютри в Китай, тества устойчивостта на 19 глобални икономики на мащабни икономически санкции с помощта на математическо моделиране. Анализаторите оцениха преките загуби на брутния вътрешен продукт (БВП), които всяка страна би претърпяла, ако се сблъска с пълна търговска блокада без възможност за паралелен внос.
Проучването разкри, че докато всички страни ще видят икономиките си да се свиват при предложения сценарий, някои ще бъдат засегнати по-лошо от други. Русия би била сред трите най-устойчиви, като икономиката й ще се свие с не повече от 3,5%. Китай ще отбележи спад на БВП с 3,1%, докато САЩ ще станат свидетели на спад от 2,3%.


Междувременно германската икономика би била най-тежко засегната, ако търговските й връзки бъдат прекъснати, свивайки се с 8,1%. Значителни щети ще понесат и Южна Корея (спад със 7,9%), Мексико (7,2%), Франция (7%), Tурция (6,6%), Италия (6%) и Великобритания (5,7%).Проучването също така установи, че икономиките на Австралия, Индонезия и Япония ще отбележат свиване от 3,7-3,8%, което ги прави по-малко уязвими от търговски санкции от Индия, Бразилия и Канада, които ще отбележат спад на БВП от съответно 4%, 4,2% и 5,5%.Анализаторите свързват сравнително доброто представяне на стрес-тестовете на американската, китайската и руската икономика с условния композитен индекс на националния капацитет, обяснявайки, че тези страни имат по-значителни природни ресурси, както и човешки, научен и военен потенциал от други.

Коментирайки констатациите, Станислав Мурашов, главен икономист в Райфайзенбанк, отбеляза, че когато се справят с икономическите ограничения, най-слабо засегнатите страни ще бъдат най-добре подготвени.


"Победител е този, който в общи линии се е подготвил за [ограничения] чрез локализиране на производството си, или някой, който ще може например да изостави някои вносни компоненти, части, суровини, оборудване. Съдейки по проучването, се потвърждава възможна теза, че Европа е по-зависима от световния пазар от Китай, САЩ и Русия", каза той.


 Руската икономика, която вече е подложена на широк спектър от международни икономически санкции заради конфликта в Украйна, първоначално се сви с 1,2% през 2022 г. , но миналата година отбеляза ръст от 3,6%, според официалната статистика. През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната се увеличи допълнително с 5,4% на годишна база, според предварителните оценки, публикувани в петък. Международният валутен фонд заяви миналия месец, че очаква руската икономика да нарасне с 3,2% тази година, прогноза, която поставя страната пред редица големи западни икономики, включително САЩ (2,7%), Великобритания (0,5%), Франция (0,7%) и Германия (0,2%).


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Внимавайте, много сте разсеяни

Внимавайте, много сте разсеяни, а имате доста сериозни