Свързани новини

14.05.2015 14:40

Комисия иска нова методика за доходността на ПФ

Видян 955 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентарната комисия, която проучи дейността на пенсионните фондове, препоръчва да бъде усъвършенствана методиката, по която се определя тяхната доходност.


Според доклада се налага законодателна инициатива във връзка с разширяване на понятието за „свързани лица“, съобщи БНР, цитирано от dir.bg.


Докладът оборва тезата, която правителството лансира в началото на дебата миналата година за пенсионната реформа, че доходността на фондовете е отрицателна и точно заради това вноските за втора пенсия трябва да бъдат прибирани само в НОИ. Това призна и депутатът на ГЕРБ Владислав Николов, който отчете, че комисията си е свършила работата.


"Да успокоим българските граждани, да им кажем, че са сигурни техните пари в пенсионните фондове, да им кажем, че тяхната доходност, тя е положителна и че те получават доход от парите, които са вложили там", каза Николов.


Мартин Димитров от Реформаторския блок се застъпи за по-агресивно намаляване на таксите на фондовете от записаното в доклада.


"Повече от десет години дадохме възможност тези фондове да събират едни от най-високите такси в ЕС. Мисля, че този период трябва да свърши. Това ще позволи и повишаване на доходността, защото като взимаш пет процента от самата вноска, това има пряко негативно влияние върху доходността на тези фондове", каза Димитров. 


Йордан Цонев от ДПС подчерта, че Комисията за финансов надзор е свършила добре контрола върху дружествата и предупреди депутатите, че констатациите за допуснати слабости от Комисията за финансов надзор не предполагат внасяне на законопроекти, с които да се променя структурата с цел смяна и промяна на мандатите. Регулаторите не бива да бъдат подменяни при всяка подмяна на управлението на страната и на мнозинството в българския парламент, добави той. 


Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт предупреди, че в момента по сметките на НАП стоят парите на българи, осигурявали се за втора пенсия. По думите му става дума за 170 млн. лева, които иначе по принцип вече трябвало да носят доходност на работещите. 


По-рано председателят на Комисията Корнелия Нинова каза, че заради спора за доходността на пенсионните фондове временната комисия в парламента за проучване на тяхното състояние е поискала да бъде изготвена обща методика за изчисляване. Корнелия Нинова каза също така, че пенсионните фондове и Комисията за финансов надзор имат два месеца да отговорят ясно дали парите във фондовете намаляват или се увеличават. 


Според Нинова на този етап най-важно е в какво се влагат средствата от тези фондове.


"Парите са инвестирани предимно в дългови ценни книжа, в акции, права и дялове, в банкови депозити, парични средства има, инвестиционни имоти. Ако се инвестират в успешни инвестиции, то те се увеличават. Има един период, в който беше икономическата криза, в който се сринаха пазарите, тогава доходността е отрицателна", заяви Нинова.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог