Свързани новини

19.12.2008 09:26

Край на такситата ментета

Видян 1943 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Такситата ментета, които возят на тарифи в пъти по-високи от нормалното са на път да изчезнат, след като транспортният министър Петър Мутафчиев не само, че поиска всяка община да фиксира максимални цени на услугата, но е на път да реализира идеята. Днес той ще се срещне с представители на общините, за да се чуят всички становища и предложения относно въвеждането на пределната тарифа, след което да се пристъпи към конкретни действия, научи 19`.


Както вестникът вече писа измамници возят за 2,70 на км, при нормална цена 0,70 лв. Отгоре на всичко не се стряскат от солидните, глоби, които им налагат понякога.


От Министерството на транспорта бяха категорични, че всяка една община може да въведе таван на цените на такситата без да е необходимо да се правят законодателни промени от страна на Народното събрание. Така ще бъде нанесен значителен икономически удар върху нелегалните превозвачи, които често карат на тарифи в пъти по-високи от нормалните без да имат необходимите разрешителни и регистрация в общината за своята дейност. На противоположното мнение обаче е шефът на транспортната комисия в Столичния общински съвет Радослав Тошев. „Общината сама не може да въведе таван за цените на таксиметровите услуги, като за това е необходима законодателна инициатива от страна на финансовото министерство“, смята Тошев.


„Не можем да решаваме неща, които са работа на държавата“, пък беше лаконичния коментар на столичният кмет Бойко Борисов пред 19`.


6 хиляди са официалните таксита в София. Според неофициална статистика обаче броят на „жълтите“ коли, заедно с тези, които обикновено свалят кожите на клиентите по столичните улици е над 10 хиляди. В същото време в Атина, където живеят 5 милиона души, т. е.  с над 3 милиона повече от жителите на София, максимално разрешения брой на такситата е именно 10 хиляди. Това е таванът, който не може да бъде надскачан. У нас обаче липсва и таван за броя на колите.


От дирекция „Транспорт“ на общината отрекоха колите „извън закона“ да са повече от 400. Шефът на отдел “Транспортна дейност-междуселищни и таксиметрови превози” Георги Чапкънов коментира, че тази бройка се движи постоянно в зависимост от возилата, надхвърлили 10 години. Според закона коли на такава „възраст“ не могат да бъдат използвани за таксиметрови превози.


Според Чапкънов двумилионна София изпитва недостиг от „жълти коли“ в пикови моменти – по празници и при лошо време и тези 6 хиляди също не са достатъчни. По думите му за да се сложи таван на таксиметровите тарифи е необходима законодателна инициатива от  страна на Министерството на финансите.


От транспортното министерство съобщиха пред 19`, че се предвижда да отпадне двойната регистрация на жълтите коли в тяхното ведомство и съответната община и те да преминат към кметствата.


Според транспортните експерти голяма част от нелегалните „жълти коли“ не са официално регистрирани и по този начин си спестяват пари от данъци и осигуровки. Така освен гражданите от такситата ментета се ощетява и държавния бюджет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на