17.06.2014 14:01

КСНС реши: Избори между 28 септември и 12 октомври

Видян 995 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предсрочните избори ще бъдат между 28 септември и 12 октомври, реши Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев  вчера. Разговори с парламентарните групи ще насрочат конкретната дата за вота. Това може да бъде в една от трите недели - 28 септември, 5 или 12 октомври.


Премиерът Пламен Орешарски ще трябва да подаде оставка най-късно в края на юли, тъй като е необходимо да спази обичайния срок от два месеца преди датата на изборите.


По време на срещата партиите са отчели, че евроизборите не са дали допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки реформи и затова се налага предсрочен вот. Лидерите се обединили "около необходимостта за ясен преход към политическа стабилност”. На предстоящите совалки между партиите трябва да бъде уточнена и кандидатурата за бъдещия ни еврокомисар. 


По процедура при оставка на правителството президентът следва да проведе консултации с политическите сили и да връчи мандат на най-голямата партия в Народното събрание. В срок от една седмица тя трябва да състави кабинет или да върне мандата. Ако три парламентарно представени сили не успеят да излъчат правителство, президентът разпуска НС и назначава служебен кабинет.


“Доволен съм, това е преход към политическа стабилност“ , каза лидерът на ДПС Лютви Местан след съвета.


След срещата при президента вчера премиерът Орешарски не се спря пред журналистите и отказа коментар за обявените от държавния глава дати за предсрочни избори.


“Удовлетворен съм, доколкото се постигна дата за вот, нещо, което обществото иска”, бяха първите думи на Бойко Борисов.Той обясни, че и темата за Южен поток ще бъде предмет на разговорите между партиите преди изборите. „Иначе съм крайно неудовлетворен от отговорите на г-н Орешарски. Той стигна дотам да ми каже, че не е чел пълномощното и какво точно сме отказали да преговаряме ние в ЕК, по-точно сме дали те да преговарят, но не бил чел пълномощното, не чел договора, не чел това, не чел онова”, възмути се Борисов. „Това още повече ме плаши, защо няма как да не ги е чел, няма как да не ги знае, но може би са толкова нелицеприятни, че не посмя да ни каже”, добави той.


 “Оставката на правителството е функция на политическите консултации, които предстоят, но няма да има празен ден без правителство”, каза  от своя страна Сергей Станишев. Той подчерта също, че не е добра практика правителство в оставка да работи дълго време.


Лидерът на БСП добави, че Плевнелиев е предложил документи, далеч надхвърлящи пълномощията му като институция. „Тези проблеми и засягаха работата на Народното събрание и на изпълнителната власт”, каза Сергей Станишев, без да влиза в подробности за какви въпроси става дума.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Задържаха жена, нападнала и намушкала мъж в София

Задържаха жена, нападнала и намушкала мъж в София

Криминалистите от Трето РУ разкриха и ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични комуникатори

Днес ще имате възможност да се проявите като отлични