20.03.2009 13:14

Кунева: "Българите вярват на европейските институции отколкото на националните!"

Видян 2098 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еврокомисарят по защита правата на потребителите в Евросъюза Меглена Кунева е във Враца. В своята публична лекция на тема "Европейският Съюз - сила за промяна", която е насочена към всички, които имат интерес да научат нещо повече за своите права като потребители, Кунева поиска да поговори първо за предстоящите избори за Европейски парламент.


"Кои са най-важните причини, които трябва да се изтъкнат пред българските граждани, за да се мотивират да гласуват? Питам имайки предвид, че българинът е скептик и смята, че от него нищо не зависи. Така, както е скептик, ако погледнете проучванията ще видите, че българите вярваме повече на европейските институции, отколкото на националните си", каза още тя и добави: А вероятно затова, защото ЕС е точно тази сила за промяна, тази воля за промяна, която осигурява повече стабилност на собствените ни желания. И помага във време, когато се чудим по какъв път да поемем, за да решим една или друга задача. Било свързана с интернет, днес това ще е една от темите на разговор в София, в какво ни помага интернет в това да сме потребители, да можем по-лесно да търгуваме помежду си, било в земеделието, било в администрацията или в тези толкова важни за България проблеми като администрация, прозрачност, борба с корупцията и т.н. Тъй че, това е избор, за нашата страна и затова в каква посока иска да върви ЕС.
"Ако допреди можехме да се сърдим, че директивите не са точно такива, каквито са изцяло в полза на България, нещо, което при баланс на интересите е много трудно постижимо - винаги има малко отстъпление и малко настъпление, когато се преговаря. Сега това не можем да го кажем, защото ние участваме и в реформата на селскостопанската политика, и в енергетиката, която е толкова важна тема за България, особено за Северозападния район. Тоест участието ни. Какви хора изпращаме там, какви въпроси предстои да бъдат решавани и това е една отворена врата към повече знания за света. В България защитени ли сме като потребители, толкова, колкото са защитени потребителите в други европейски държави? Законите ни са едни и същи. Как спазваме законите обаче, е по-важната тема. И законите се спазват, уви различно. Казвам уви, защото в това отношение ние можем много да постигнем. Това че в България не вярваме, че някой ще обърне внимание, когато се оплакваме, тоест не вярваме на институциите, това е факт. И факт, който не говори добре за защитата на потребителите", каза още Кувена.


Информацията е на Дарик радио, цитирани от БГНЕС. 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак