30.06.2024 07:06

Ледената покривка на Антарктида се топи по нов, обезпокоителен начин: Учените

Видян 3817 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според ново проучване ледената покривка на Антарктида се топи по нов, обезпокоителен начин, който не е взет под внимание в научните модели, използвани за прогнозиране на бъдещото покачване на морското равнище, което предполага, че настоящите прогнози могат значително да подценят проблема.

Учени от Британската антарктическа служба установиха, че топлата океанска вода се просмуква под ледения щит в неговата "линия на заземяване" - точката, в която ледът се издига от морското дъно и започва да се носи - и причинява ускорено топене, което може да доведе до критична точка, се посочва в доклада, публикуван във вторник в списание Nature Geoscience.

Повратна точка е прагът, при който поредица от малки промени се натрупват, за да изтласкат дадена система отвъд точката, от която няма връщане назад.


Топенето протича по следния начин: сравнително топлата океанска вода отваря кухини в леда, което позволява навлизането на повече вода, което води до още по-голямо топене и образуване на по-големи кухини и т.н.


 Проучването установява, че малко увеличение на температурата на океана може да има много голямо въздействие върху количеството на топенето. С нагряването на океаните от климатичните промени процесът се ускорява.

"Получава се такъв вид обратна връзка", казва Алекс Брадли, изследовател на динамиката на ледовете в БАН и водещ автор на статията. Той казва пред CNN, че това е нещо като критична точка, "при която може да настъпи много рязка промяна в степента на топене на тези места".

Тази повратна точка ще се прояви чрез по-бързото навлизане на леда в океаните, като процес, който понастоящем не е включен в моделите на бъдещото покачване на морското равнище, каза Брадли, което предполага, че "нашите прогнози за покачване на морското равнище може да са значително подценени", добави той. 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей