Свързани новини

02.06.2011 15:53

Лекарите ни бягат от ЕС

Видян 1368 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавите в Европейския съюз ще изпитват все по-остра нужда от медицински кадри, заяви евродепутатът д-р Антония Първанова по време на организирана от нея конференция в ЕП. 

Ужасяващ е фактът, че към 2020 г. ще се усети недостигът на над 1 милион медици, сочи изследване на Европейската комисия. По думите на Първанова изтичането на медицинските специалисти от България и останалите източноевропейски държави може сериозно да навреди на устойчивостта на здравните системи. „Единствено чрез тясна координация на европейско равнище, можем да осигурим необходимия достъп до качествени и безопасни медицински услуги във всички държави-членки“, смята българският евродепутат. Антония Първанова предложи ЕК да направи детайлен анализ на липсващите медицински специалисти по страни и по специалности, включително зъболекари, медицински сестри, акушерки и друг медицински персонал. Тя настоява да бъдат проучени тенденциите и мотивите за движение на медицинските кадри и оголването на определени звена в някои държави-членки, както и намаляването на атрактивността на медицинската професия и желаещите да се развиват в тази област.

Само за първите 3 седмици на януари 2011 г. 600 медицински лица са напуснали страната ни, а до края на годината се очаква само броят на  избягалите ни лекари да достигне стряскащите 1000 души. Преди близо две седмици стана ясно, че най-малко 10 лекари дневно си вадят документи за работа в чужбина. 




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак