Свързани новини

19.06.2017 13:42

Макрон изгуби мандати от десницата и комунистите

Видян 1352 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Партията на Еманюел Макрон, в коалиция с Демократично движение, ще има 350 депутати във френския парламент, а не 400-450, както очакваха социолозите. Това са под 61% при 32% гласували за президентската партия на първи и още по-малко на втори тур: изкривяване, което се дължи на мажоритарния вот. 308 са народните представители на Републиката напред на Макрон, което й гарантира и самостоятелно абсолютно мнозинство в 577-местния парламент, чийто състав е обновен 75%. Това е рекорд, както и присъствието на дами в парламента – 38,5%. Рекордно ниска беше активността на втория тур от изборите – под 43%, като подобри предишното най-ниско постижение в историята на Петата република, постигнато на първия тур седмица по-рано (48%). Така доверието, с което стартира работа, е с незапомнено ниски стойности и поражда сериозни опасения за стабилност у наблюдателите.


Десницата задмина с много прогнозите, които й даваха от 70 до 110 депутати - успя да класира 130. Социалистите, които направиха Макрон министър при победата си на миналите избори, а техният президент Оланд изстреля фаворита си за негов наследник, имат само 33 места. Комунистите имат 27, при очаквани от социолозите до 15


Марин Льо Пен влиза в парламента от Па-дьо-Кале, но няма да има група – за фракция се искат 15 депутати, понеже вкарва само 8 (при пропорционална систева с нейните 13,8% от гласовете биха били точно 80). Толкова са и независимите депутати, от които трима са корсикански националисти.


Поради френската система, която дава възможност човек да бъде едновременно депутат и министър, че и кмет заедно с това, 6 членове на кабинета бяха избрани за народни представители. В Париж се говори за подмяна на някои от лицата в правителството на Едуар Филип, но неговото премиерство изглежда сигурно, след като зае поста едва преди няма месец и половина.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,