Свързани новини

05.03.2019 11:03

Макрон предложи план за Европейско възраждане

Видян 992 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  По-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент френският президент предложи своеобразна пътна карта за възраждане на Европа. В негова статия, публикувана във всяка от 28-те страни членки, включително Великобритания, която засега не е ясно дали ще участва в евроизборите, той говори директно с избирателите и ги предупреждава, че ЕС е в опасност.

Според него вотът е решаващ, а думите му имат за цел да подействат като сигнал за събуждане на съюза, нуждаещ се от фундаментални реформи. Френски официални лица обясниха, че предназначението на писмото е да предизвика дебат в Европа след евроизборите.

Той посочва Брекзит, който - ако не бъде отложен - би трябвало да се случи на 29 март, като символ на кризата в Европа и как хората може да се отвърнат от съюза, ако го смятат за "бездушен пазар", а не за "исторически успех, за помирение на един съсипан континент под формата на безпрецедентен проект за мир, просперитет и свобода".

Но Макрон предупреди и за това, че Брекзит е пример за лъжи и безотговорност. "Кой каза на британците истината за бъдещето им след Брекзит? Кой говори с тях за загубата на достъп до европейския пазар? Кой им посочи рисковете за мира в Ирландия от възстановяването на бившата граница? Окопаването в национализъм не предлага нищо. Това е отхвърляне без алтернатива. И това е капан, заплашващ цяла Европа. Онези, които раздухват гнева на хората, подпомогнати от фалшиви новини, не обещават нищо и обещават всичко".


Ето какво предлага Еманюел Макрон в статията си:

- създаване на агенция за защита на демокрациите, която ще предоставя експерти на страните членки по това как да се предпазва изборния процес от манипулации и хакерски атаки

- забрана сили извън ЕС да финансират политически партии в Европа

- общоевропейски правила за забрана в интернет на всички прояви на език на омразата и насилието

- реформиране на Шенгенското споразумение и създаване на обща гранична полиция и европейска служба за предоставяне на убежище; но също така който иска да е в Шенген, ще трябва да проявява и солидарност чрез единната европейска политика за предоставяне или отказ на убежище; поемане на задължения за стриктен контрол и европейска солидарност от всяка страна чрез Европейски съвет за вътрешна сигурност

- създаване на Европейска климатична банка, която да финансира прехода към зелена икономика

- забрана за компаниите, застрашаващи стратегически интереси на Европа

- създаване на политика Европа на първо място в духа на това, което правят в момента властите във Вашингтон и Пекин

- създаване на социален щит за всички работещи в ЕС, като се "гарантира едно и също заплащане за една и съща свършена работа, както и минимална европейска заплата, подходяща за всяка държава и обсъждана колективно всяка година"

- призив институциите на ЕС и държавите членки да участват до края на годината в Конференция за Европа, на която да бъдат предложени промени в политическия проект на съюза без да има теми табу; това включва и съгласие за ревизия на съществуващите основополагащи закони на ЕС.

- реформиране на правилата за защита на конкуренцията и търговската политика; наказване или забрана за бизнес на компании, които компрометират стратегическите интереси и фундаментални ценности като екостандарти, защитата на данни и честното плащане на данъци; създаване на европейски преференции в стратегическите индустрии и обществените поръчки, "както правят нашите американски и китайски конкуренти".


Източник: Дневник



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни