На този етап изглежда, че НАТО е решила въпроса с наследяването преди срещата на върха през юли във Вашингтон, където блокът ще отбележи 75-ата си годишнина. Очаква се Рюте да поеме задълженията си на 2 октомври. Не всички обаче реагираха положително на новината.

Свързани новини

21.06.2024 09:36

Марк Рюте сменя Йенс Столтенберг начело на НАТО

Видян 1097 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният министър-председател на Нидерландия Марк Рюте е избран за следващия генерален секретар на НАТО. Той ще наследи Йенс Столтенберг, който ръководи ръководения от САЩ военен блок от 2014 г. насам.

Румънският президент Клаус Йоханис беше обявил кандидатурата си за поста през март, шест месеца след като Рюте започна кампанията си, но в четвъртък уведоми блока, че се оттегля от разглеждането на кандидатурата си.

Единствено Унгария беше подкрепила Йоханис, но във вторник министър-председателят Виктор Орбан обяви, че е постигнал споразумение с Рюте. Друга страна, която се въздържа от участие, Словакия, бързо последва примера му.

На този етап изглежда, че НАТО е решила въпроса с наследяването преди срещата на върха през юли във Вашингтон, където блокът ще отбележи 75-ата си годишнина. Очаква се Рюте да поеме задълженията си на 2 октомври. Не всички обаче реагираха положително на новината.

"Аз съм твърдо НЕ на Рюте", заяви Ричард Гренел, бивш изпълняващ длъжността ръководител на националното разузнаване на САЩ и довереник на бившия президент Доналд Тръмп. "Президентът на Съединените щати през януари 2025 г. ще избере генералния секретар на НАТО", добави Гренел.


"Марк Рюте прекара над 10 години в разрушаване на страната ни. Обещанията му са безполезни. Той е патологичен лъжец и глобалист, който подстрекава към война", заяви холандският политически коментатор Ева Влаардингербрук след одобрението му от Орбан и добави, че да го има за генерален секретар на НАТО "означава сериозни проблеми за човечеството".

Критиците на Рюте изтъкват, че за 14 години управление на петата по големина икономика в ЕС той не е успял да постигне целта на НАТО военните разходи да представляват 2% от БВП на Нидерландия. По същия начин той не проведе активна кампания в Източна Европа, където кандидат, който е по-ястреб по отношение на Русия, би бил за предпочитане.

Столтенберг е начело на блока от десетилетие насам. Мандатът му беше удължаван четири пъти поради разногласия относно приемствеността. Конфликтът в Украйна през 2022 г. доведе до удължаване на мандата му до септември 2023 г., което беше отложено отново на миналогодишната среща на върха във Вилнюс.

Междувременно Рюте все още е служебен министър-председател на Нидерландия. Той разпусна холандското правителство през юли миналата година, след като коалицията му се разпадна заради имиграционната политика. Победителите в изборите през декември 2023 г. все още не са успели да съставят кабинет.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ще искате да ви оставят на мира

Ще искате да ви оставят на мира, за да можете да