Министър Динкова похарчи 9.2 млн. лв. за реклама в български и чужди медии

Свързани новини

25.03.2024 13:33

Министър Динкова похарчи 9,2 млн. лв. за реклама в български и чужди медии

Видян 573 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на туризма в оставка Зарица Динкова е похарчила над 7.7 млн. лв. без ДДС или 9.2 млн. лв. с ДДС през последните 9 месеца за реклама на страната в български и чужди електронни медии, като договорите са сключени на пряко договаряне. Това става ясно от справка по Закона за достъп до обществена информация, поискана от TravelNews.


Подходът и изборът на медии отново остава скрит, както при всички министри на туризма до момента.


Рекламата на България не се обсъжда предварително с бранша и на кои пазари има необходимост от нея. Освен това страната ни няма нови клипове и послания от 4 години насам, които да провокират в новата реалност. Последните бяха създадени по време на Ковид пандемията при бившия вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова.

От българските медии най-много средства са предоставени на трите национални телевизии, показва справката. Бюджетът за Нова телевизия е 1.26 млн. лв. с ДДС. Толкова са предвидени още за БТВ и за БНТ. „Дарик радио“ получава 184 000 лв. с ДДС. За „Про нюз България“ са отделени 41 000 лв. с ДДС за представяне във в. „24 часа“ на 10 малко известни обекта от България. Никой от бранша обаче не е открил и видял тези обекти, а за сметка на това имаше редица статии в защита на министър Зарица Динкова да остане на поста. Трите национални телевизии също никога не пуснаха информации за исканаха оставка на Динкова от бранша.

„От години и при този министър действа правилото: Който слушка – папка“, коментира пред TravelNews проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и собственик на туроператора „Географски свят“. Според него изборът на български и чужди медии, както и рекламата на българския туризъм, не са коментирани с бранша предварително. Той допълни, че вече четвърта година страната ни няма нов клип и обновяване на бранда. Освен това на вътрешния пазар трябва да бъдат рекламирани малко известни места, които да привличат българите. В тях трябва да се събуди животът, а не масовите дестинации, които се пълнят така или иначе с туристи, подчерта проф. Рачев.
Teztour

Подобно мнение изрази и Димитър Попов, управител на „Пенгуин травъл“, който оперира и на датския пазар. „Никой не измерва ефекта от рекламата на България, а просто се изливат едни пари от всички министри до момента. Заради тези средства медиите хвалят и сегашната министърка, но ефект за туризма няма“, коментира Попов. Според него браншът трябва да казва къде да се насочва рекламата и на кои пазари. От години се харчат едни милиони като се рекламира по един и същи начин, без да се знае идеята и целта. Освен това се използват стари материали, каза той. Попов подчерта, че националният портал bulgariatravel.org е морално остарял и в безобразно състояние.

При чуждите медии най-много средства са предоставени от Министерството на туризма на британската BBC – 2 143 780 лв. без ДДС. Това е един от най-големите пазари за летния и зимния туризъм. За другия частен британски канал - Chanel 4, са отделени 347 325 лв. без ДДС, за реклама на културния туризъм. На второ място е пазар Турция. Турското национално радио и телевизия (TRT) получават 1 760 247 лв. без ДДС. Средства са отпуснати още за Сърбия (Superstar TV и ArenaSport TV), Гърция (спортния канал Action24 и Sky TV), Северна Македония (Alsat-M и Sitel).

От бранша коментират, че няма реклама в други важни страни за туризма ни като Германия, скандинавските страни и Централна Европа – например Полша, която през последните години е един от най-големите и важни пазари за летния туризъм.

„Не виждам какъв е смисълът да се рекламира в Турция, където имаме голям проблем с издаването на визи и те трудно идват в България. Това са пръснати пари напразно“, смята проф. Георги Рачев. По думите му трябва обратен подход. Първо да се облекчи режимът и издаването на визи да стане по електронен път, и след това да направиш голяма рекламна кампания на огромния съседен пазар.

„Виждал съм реклама на морския туризъм на България в Турция, което не може да доведе до никакъв ефект, защото трудно ще накараме турците да идват в морските ни курорти, при положение, че техните са светлинни години по-добри от нашите“, заяви Димитър Попов. Турците търсят друг туризъм – планински, СПА, хазарт и културен туризъм. Визите са огромен проблем и първо този режим трябва да бъде облекчен и тогава са наблегне на рекламата в Турция. За сметка на това има достатъчно други пазари в Европа, към които трябва да се насочим.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес творчеството и иновациите ще ви носят успехи на работното място

Днес творчеството и иновациите ще ви носят успехи на