17.06.2024 14:33

Мозъчни чипове ще заменят мобилните телефони в бъдеще: Мъск

Видян 771 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В бъдеще мобилните телефони ще станат излишни и ще бъдат заменени от чипове, които се имплантират директно в човешкия мозък, прогнозира милиардерът и технологичен предприемач Илон Мъск.

През януари неговата биотехнологична компания Neuralink имплантира за първи път мозъчен чип на 30-годишния квадриплегик Ноланд Арбо. Хирургическата процедура включваше поставянето на компютърния чип - който е с размерите на монета - в областта на мозъка, която контролира намерението за движение. След това чипът се използва за "записване и предаване на мозъчни сигнали по безжичен път към приложение, което декодира намерението за движение".

Мъск сподели най-новата си прогноза в отговор на публикация, публикувана в X (бивш Twitter) от пародиен акаунт на име Not Elon Musk в неделя. Оригиналното съобщение гласеше: "Бихте ли инсталирали интерфейс Neuralink на мозъка си, който да ви позволи да управлявате новия си телефон X чрез мислене?"

Мъск отговори, като заяви, че "в бъдеще няма да има телефони, а само Neuralink".


В съобщението си за пресата от миналата година Neuralink заяви, че нейната програма Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface (PRIME) има за цел да разработи "напълно имплантируем, безжичен мозъчно-компютърен интерфейс", който на първо време ще предостави на хората възможността да управляват компютърен курсор или клавиатура с помощта на мислите си. По-късно той ще проправи пътя за революционно лечение на хора, страдащи от различни физически увреждания като парализа и слепота, както и от заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

В интервю с Джо Роган през 2018 г. Мъск предположи, че Neuralink може също така един ден да позволи на хората да общуват, без да използват думи, и евентуално да постигне състояние на "симбиоза" с изкуствения интелект.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде одобрение за първото изпитване за имплантиране на чип през май миналата година.
Няколко седмици след процедурата, в края на януари, Мъск съобщи, че мъжът се е възстановил "напълно, без да има лоши последици, които са ни известни", и е способен да движи компютърна мишка по екрана "само с мисъл".

Въпреки това през май Neuralink призна, че е срещнала определени проблеми, след като малки проводници, имплантирани в мозъка, са се разместили.


Въпреки това Агенцията за контрол на храните и лекарствата даде зелена светлина за второ изпитване върху хора, съобщи Wall Street Journal миналия месец. Следващият експеримент, за който се съобщава, че ще се проведе през юни, ще включва модифицирана процедура, при която чипът ще бъде имплантиран по-дълбоко в мозъка, за да се предотврати прибирането му.

Според медията до края на годината се очаква още осем души да вземат участие в следващите опити.


 Кирил Пламенов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате по-емоционално

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате