На Еверест може да умреш

Свързани новини

02.05.2024 12:07

На Еверест може да умреш, но защо стотици алпинисти се отправят към "зоната на смъртта" сега?

Видян 3479 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Небето се изпълва с гъсти мътни облаци, а ледените ветрове носят сняг със скорост над 160.93 км в час. При температура от -30 градуса по Фаренхайт често се случват животозастрашаващи снежни бури и лавини.



И това са типични условия за най-високата планина в света: Еверест.



Звярът се извисява на 29 032 фута (8 849 метра) между Непал и Тибет в Хималаите, като върхът му превъзхожда повечето облаци в небето.



Опитът за изкачване на Еверест изисква месеци, а понякога и години тренировки и подготовка - дори и тогава достигането на върха далеч не е гарантирано. Всъщност е известно, че повече от 300 души са загинали в планината.



И все пак планината продължава да привлича стотици алпинисти, които са решени да достигнат върха ѝ всяка пролет. Ето какво е необходимо за изкачването и какво е мотивирало някои алпинисти да покорят най-високия връх в света.



 "Мислех, че съм в доста добра форма



Д-р Джейкъб Визел, хирург травматолог, успешно изкачва Еверест през май миналата година, след като се подготвя близо година.



"Слагах 22.6-килограмова раница и изкарвах два часа на стълбищен степер без проблем", разказва Уизел пред CNN. "Така че си мислех, че съм в доста добра форма." Въпреки това хирургът каза, че се е смирил, след като е открил, че физическата му форма не е била подходяща за високия атлетизъм, който се изисква в планината.



"Правех по пет крачки и трябваше да отделя от 30 секунди до минута, за да си поема дъх", спомня си Уизел за борбата си с липсата на кислород по време на изкачването на Еверест.



Алпинистите, които се стремят към върха, обикновено практикуват аклиматизираща ротация, за да приспособят дробовете си към намаляващите нива на кислород, след като пристигнат в планината. Този процес включва изкачване до един от четирите определени лагера на Еверест и прекарване там от един до четири дни, преди да се върнат обратно надолу.



 Тази процедура се повтаря поне два пъти, за да може организмът да се адаптира към намаляващите нива на кислород. Тя увеличава шансовете на алпиниста да оцелее и да достигне върха.



"Ако вземете някого и просто го захвърлите във високия лагер на Еверест, дори не на върха, той вероятно ще изпадне в кома в рамките на 10-15 минути", казва Уизел.



"И ще умре в рамките на един час, защото организмът му не е приспособен към толкова ниски нива на кислород."



Макар че Уизел е изкачил успешно десетки планини, включително Килиманджаро , Чимборасо , Котопакси и неотдавна Аконкагуа през януари, той казва, че нито една от тях не може да се сравни с височината на Еверест.



"Защото независимо колко добре сте обучени, щом стигнете до границите на възможностите на човешкото тяло, просто е трудно", продължава той.



На най-голямата си височина Еверест е почти неспособен да поддържа човешки живот и повечето алпинисти използват допълнителен кислород на височина над 23 000 фута. Липсата на кислород представлява една от най-големите заплахи за алпинистите, които се опитват да изкачат върха, като при достигане на "зоната на смъртта" на Еверест нивото на кислорода спада до по-малко от 40 %.



Наблюдаване на изгрева от 29 000 фута, 8839.2 метра



Изкачването на 914.4 метра от лагер 4 до върха може да отнеме от 14 до 18 часа. Затова алпинистите обикновено напускат лагера през нощта.



"Цялата тази нощ беше студена", спомня си Визел. "Тъмно е, ветровито е." Но на сутринта се оказа, че си е струвало, казва той.



"Да гледаш изгрева на слънцето от 8839.2 метра и сянката на пирамидата на Еверест да се проектира върху долината под теб...", казва Уизел пред CNN. "Вероятно това беше едно от най-красивите неща, които съм виждал през живота си", продължи той.



"Странно е да стоиш там горе и да знаеш, че всичко останало на планетата е под мястото, където стоиш."



Хирургът казва: "Никога не съм се чувствал толкова малък", спомня си той. "Тази смесица от смирение и свързаност с нещо по-голямо от теб е правилното място, от което трябва да подхождаме към съществуването си на тази планета."






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ако днес искате да кажете нещо на колегите и на шефовете си, направете го

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ако днес искате да кажете нещо на колегите и на