Третият по големина производител на необработени диаманти в света е Канада с 16,3 млн. карата.

Свързани новини

12.11.2023 17:00

На Русия се пада 1/3 от световния добив на диаманти

Видян 19450 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия е била най-големият световен производител на необработени диаманти през 2022 г., показват данни от Кимбърлийския процес.



По данни на подкрепяната от ООН организация общият обем на производството на диаманти в света през миналата година е възлизал на 119,96 млн. карата. От тях 41,9 млн. са били добити в Русия, или 35%. От 2004 г. насам, когато агенцията започва да проследява обема на производството, руският добив на необработени диаманти никога не е съставлявал повече от 32% от общия обем.



Други 61,6 млн. карата са добити в африкански страни, като най-големият доставчик на диаманти на континента, Ботсвана, е произвел 24,5 млн. карата. Изчисленията показват, че заедно Русия и Африка са осигурили повече от 90% от световния добив през миналата година.



Третият по големина производител на необработени диаманти в света е Канада с 16,3 млн. карата.


Междувременно двата най-големи износителя на необработени диаманти са Обединените арабски емирства с 89,4 млн. карата или 27% от световния износ и ЕС със 75,2 млн. карата или 22,7%. Те се считат за най-значимите центрове за търговия с диаманти в света. Делът на Русия сред световните износители на необработени диаманти е 11,1% (36,7 млн. карата).


Според изявление на външните министри, публикувано след среща в Токио в сряда, страните от Групата на седемте (Г-7) не са постигнали консенсус относно санкциите срещу руската диамантена индустрия.



В частта, посветена на конфликта в Украйна, групата потвърди предишното си обещание да продължи политиката си на санкции срещу Русия. По отношение на руските диаманти обаче тя се ангажира единствено да "ускори консултациите ни относно енергетиката, металите и всички непромишлени диаманти, включително тези, които се добиват, обработват или произвеждат в Русия".


Вносът на необработени диаманти от Русия беше забранен или частично ограничен от САЩ, Обединеното кралство, Канада и Нова Зеландия през миналата година. През последните няколко месеца Г-7 и ЕС също обмислят по-широка забрана, която предвижда ограничаване както на директните покупки на диаманти от Русия, така и на механизъм, който би предотвратил непрекия внос на необработени скъпоценни камъни с руски произход.


Експерти от бранша предупреждават, че подобна забрана може да застраши световния пазар на диаманти. Междувременно Русия активно пренасочва търговията си с диаманти към пазарите на Китай, Индия, ОАЕ, Армения и Беларус, които през изминалата година отбелязаха рязък ръст на вноса на скъпоценни камъни от санкционираната страна.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв