03.07.2024 13:08

На живо: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС

Видян 293 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков.

Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от ГЕРБ-СДС министър-председател, са необходими 121 гласа "за". След това се гласува структурата и съставът на кабинета.


Желязков представи структурата и състава на кабинета и подчерта, че то е без осигурено мнозинство - нито политическо, нито плаващо.


"Този кабинет ще упражнява изпълнителната власт като правителство на малцинството. Ще изпълняваме програма с политики, насочени към наваксване на загубеното време, минимизиране на щетите до момента и е насочено към обществено-икономическо развитие. Ако не положим усилие да преодолеем разделението, сме обречени на изолация. Затова предложения от мен състав на Министерски съвет не е от поредните, а е от проверените министри. Затова поемам ангажимент, че ако получим доверие, ние и моите колеги ще работим усърдно, честно и почтено за това България да си върне самочувствието и уважението", заяви от парламентарната трибуна той.


Росен Желязков очерта два пътя пред България.


"Единият е лесен. Това е пътят на разделението, който ние практикуваме вече трета година. Другият е труден. Труден е, защото пътят на единението винаги е труден, но го дължим заради основните задачи, които предстоят пред държавата, за добруване на народа", посочи номинираният за премиер от ГЕРБ – СДС. 




Припомняме ви, че на 1 юли номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.




В проектокабинета "Желязков" има един вицепремиер и 19 министри. Седем от тях са действащи министри в служебния кабинет с премиер Димитър Главчев.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.07.2024 14:11

    "Комиците", но безплатно. Щеше да е добре ако не беше истина, но за съжаление е...дори Академика взе да използува в речта си думи като най-ненаучен българин, а се оказа по неговите думи че дори бил и евро академик...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес бъдете внимателни в отношенията с хората около вас

Днес бъдете внимателни в отношенията с хората около