22.06.2024 07:06

Най-добрите острови в света

Видян 2221 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Топ 5 в Африка и Индийския океан

5. Остров Мнемба, Танзания

Често засенчван от съседния Занзибар, остров Мнемба изисква внимание - и нашите читатели чуха призива му тази година. Освен ослепителните плажове с бял пясък и едни от най-добрите условия за гмуркане с шнорхел в този район на Индийския океан, на този малък остров се намира и andBeyond Mnemba Island, често смятан за един от най-добрите частни островни курорти в света.

Професионален съвет: До острова не водят никакви кейове или пристанища, така че за да стигнете до плажа от свързващата ви лодка, ще трябва да бръкнете във водата. Запазете хубавите си дрехи и обувки за след като стигнете до курорта.

Как да стигнете дотам: След това поемете 90-минутно (неравномерно) шофиране, последвано от 15-минутно пътуване с лодка, за да стигнете до Мнемба.

4. Сейшели


Нашите читатели не са единствените, които смятат тази африканска държава за един от най-добрите острови в света: Принц Уилям и Кейт Мидълтън и Дейвид и Виктория Бекъм прекараха медения си месец на Северния остров на Сейшелите. Въпреки това някои пясъчни участъци са толкова безлюдни, че тук са заснети части от филма Корабокрушенецът. Най-голямата притегателна сила обаче е природата - белите плажове тук са толкова красиви, че посещението им граничи с религиозно преживяване.




Професионален съвет: Сейшелите са едно от най-добрите места в Индийския океан за гмуркане с шнорхел. Насочете се към островите Ла Диг и Фелисите, където има най-голямо разнообразие от морски обитатели.

Как да стигнем: Air France, Air Seychelles и Turkish Airlines имат редовни полети до международното летище на Сейшелите (SEZ), разположено южно от столицата Виктория.


3. Мавриций

Инстаграм и Пинтерест подновиха интереса към този остров в Индийския океан благодарение на неговия "подводен водопад" - визуално зашеметяващ отток от пясък и тиня, който се вижда най-добре отгоре. Приблизително на 550 мили източно от Мадагаскар, Мавриций може би е дом на изгубен континент, който се крие под вълните.

Професионален съвет: Не се доверявайте на кантара на Мавриций: Островът има по-силно гравитационно поле, поради което нещата (и хората) тежат повече.

Как да стигнем дотам: Международното летище Sir Seewoosagur Ramgoolam на острова е вашата връзка с полети до други градове в Африка, както и до големи градове в Европа, Азия и Австралия.


2. Малдиви

Представляваща верига от 26 атола и повече от 1000 острова в Индийския океан, Република Малдиви е една от най-търсените тропически дестинации в света. Тя е гъсто населена с мегаломански луксозни вили и надводни бунгала, а гмуркането е нереално (макар че, за съжаление, някои от коралите са застрашени от избелване). Все пак в атола Ари има гмуркане за всички нива на умения, където можете да плувате със скатове, а по-надолу - с рифови акули.

Професионален съвет: Cheval Blanc Randheli, курорт номер едно в Индийския океан (според тазгодишното читателско проучване), разполага с 45 луксозни вили - някои от тях са сгушени сред кокосови горички, а други стърчат директно над водата.

Как да стигнете: Отпътувайте за международното летище на Мале и се прехвърлете оттам до съответния курорт или атол.


 1. Архипелаг Базаруто, Мозамбик

Шестте острова на архипелага Базаруто - Базаруто, Бенгера, Магаруке, Санта Каролина, Бангуе и Шел - са защитена защитена зона и национален парк край източния бряг на Африка. Наричани "Перлата на Индийския океан", островите са станали свидетели на появата на известни курорти едва през последното десетилетие, като безупречния andBeyond Benguerra Island през 2015 г.




Професионален съвет: Това е едно от малкото местообитания на застрашените от изчезване ламантини, подобни на дюгони, които моряците понякога бъркат с русалки.

Как да стигнете дотам: От там вземете хидроплан до крайната дестинация.


 Топ 5 в Азия


 5. Лангкави, Малайзия

Архипелагът Лангкави, разположен край северозападното крайбрежие на Малайзия, има девствени плажове, коралови рифове и тучни планини - плюс известния Небесен мост, който сте виждали на снимки. Тази колекция от 99 острова е също така чудна страна за кулинари (тук яденето е неофициален национален спорт), с пикантни шишчета от фъстъци и кокосови орехи, които се продават навсякъде - от елитни хотели до сергии на тротоара.

Професионален съвет: Тази година читателите ни избраха Ritz-Carlton, Langkawi за най-добрия курорт в Азия - това се дължи на спа центъра от световна класа, многобройните ресторанти на плажа и местоположението в дъждовна гора на 10 милиона години.

Как да стигнем дотам: Взимайте едночасов полет от малайзийската столица Куала Лумпур.


4. Пукет, Тайланд

Пукет не е точно скрит скъпоценен камък, но все пак е топло и прекрасно място за почивка, независимо дали искате да се потопите в градския живот, или да прекарате спокойна семейна почивка. Тъй като това е най-големият остров в Тайланд, със сигурност ще намерите нещо, което да отговаря на желания от вас маршрут. Като цяло обаче бихме ви препоръчали да пропуснете пренаселеното западно крайбрежие и да се насочите към тихи кътчета като нос Панва, където ще намерите луксозни места за настаняване и дестилерии за ром, които се чувстват малко по-отдалечени от често посещаваните туристически маршрути.

Професионален съвет: Пукет Таун може да е административният център на острова, но в него все още има много по-малко туристи, отколкото в западните плажни зони. Тук можете да опитате разноцветни подправки на пазарите, да посетите остарелите даоистки храмове и да снимате цветните улични стенописи.

Как да стигнете дотам: От Банкок до Пукет има повече от дузина ежедневни полети, като повечето от тях са с продължителност час и 20 минути.


 3. Боракай, Филипини

Този компактен филипински остров, разположен на по-малко от четири квадратни мили, се превърна от слабо известен в свръхтуристически за няколко скалисти десетилетия - през 2018 г. той дори беше временно затворен, за да се извърши така необходимото преустройство и рехабилитация. Но с неговите сладки пясъци, вълшебни залези и прозрачна вода, подозираме, че популярността на Боракай няма да намалее скоро.




Професионален съвет: На източния бряг на Боракай постоянните ветрове създават едни от най-добрите условия за кайтбординг и уиндсърфинг в региона.

Как да стигнем дотам: Вземете едночасов полет от Себу или Манила.



2. Ко Самуи, Тайланд

Вторият по големина остров в Тайланд е известен със своите осеяни с палми плажове, бурен нощен живот и луксозни хотели. AVANI+ Samui Resort беше избран от нашите читатели за един от най-добрите курорти в Тайланд, въпреки че вилите на хълма в Four Seasons Resort Koh Samui и рафтовете с книги от пода до тавана в The Library също си заслужават да бъдат разгледани. Що се отнася до плажовете, непременно посетете петкилометровия плаж Чауенг, осеян с кокосови дървета и заобиколен от естествен риф. Само имайте предвид, че северният край на плажа е център на партитата.

Професионален съвет: Ако търсите партита, посетете Green Mango, един от най-старите и известни клубове на остров Самуи.

Как да стигнете дотам: Можете да летите директно от Банкок до остров Самуи. По-бюджетен вариант е да летите до Сурат Тани и след това да хванете ферибот до Кох Самуи - това ще добави няколко часа към времето ви за пътуване, но гледките са доста впечатляващи.


1. Бали, Индонезия

Никъде на планетата не се предлага същата комбинация от сърф, духовност и целунато от слънцето удоволствие като на Бали. За съжаление островът се е превърнал в синоним на понятието свръхтуризъм, но все още има анклави от скрити културни съкровища и неоткрити скъпоценности, ако знаете къде да търсите.

Професионален съвет: Месеците през рамото - април-май и септември-октомври - са най-доброто време за посещение на Бали. Не само че можете да се насладите на по-ниски цени на самолетните билети и хотелите по време на слабия сезон, но и ще имате рядката възможност да видите острова без обичайните тълпи.

Как да стигнем дотам: Много авиокомпании летят директно от Съединените щати до Бали, включително Singapore Airlines, Delta Air Lines и American Airlines.


 Топ 5 в Австралия и южната част на Тихия океан


5. Таити, Френска Полинезия

Таити е най-големият остров във Френска Полинезия, който предлага достатъчно закътани лагуни, зашеметяващи планини, грандиозни сърфове и колоритни пазари, за да задоволи всеки тип пътешественик. Първите в света бунгала са построени тук през 50-те години на миналия век, а традицията се запазва в обекти като InterContinental Tahiti Resort & Spa и Tahiti La Ora Beach Resort.

Професионален съвет: За забавна еднодневна екскурзия далеч от крайбрежието, изкачете се до водопадите Фаарумай от северното село Тиарей.

Как да стигнем дотам: Отпътувайте от международното летище на Таити, което се намира само на няколко километра западно от Папеете.


 4. Острови Уитсъндей, Австралия

Макар че много острови претендират за перфектни условия за гмуркане с шнорхел, островите Уитсъндей превъзхождат конкуренцията с една основна претенция за слава: Големия бариерен риф. Тази съвкупност от 74 острова е популярна отправна точка за изследване на най-известния риф в света, въпреки че изобилието от прекрасни плажове - а именно плажът Уайтхейвън - е чудесен повод да останете за известно време по-близо до сушата.

Професионален съвет: Откакто отвори врати в края на 2019 г., Reefsuites - първият подводен хотел в Австралия - е идеалното място, откъдето можете да се насладите на неповторима гледка към Whitsundays и Големия бариерен риф.

Как да стигнете: Най-лесният начин да стигнете до островите Уитсъндей е по въздух. От главните градове на Австралия (Сидни, Бризбейн, Мелбърн) можете да се качите на полет до остров Хамилтън или до летище Whitsunday Coast на континента.


 3. Моореа, Френска Полинезия

Обградени от назъбени планини и буйни джунгли, плажовете на Моореа са по-малки и често са свързани с единични курорти; седейки на някой от тях, можете да си представите, че разполагате с целия остров за себе си. Темае е един от любимите ни участъци от крайбрежието, с всички коралови рифове и мек бял пясък, които очаквате от плаж в южната част на Тихия океан.

Професионален съвет: Вземете такси до Sofitel Kia Ora Moorea и се разходете по дългата плажна ивица до и от летището.

Как да стигнете дотам: Air Tahiti предлага няколко 15-минутни полета всеки ден от международното летище на Таити до Моореа. Има и пътнически фериботи, които се движат до осем пъти на ден между центъра на Папеете и Моореа.


 2. Бора Бора, Френска Полинезия

Известен с тюркоазените си води и зелените си планини, Бора Бора е близо до рая на земята. На острова се намират и някои от най-добрите курорти в южната част на Тихия океан: Нашите читатели са почитатели на InterContinental Bora Bora Le Moana Resort, Conrad Bora Bora Nui и Four Seasons Resort Bora Bora.

Професионален съвет: Плажът Матира е не само най-известната пясъчна ивица на Бора Бора, но и един от малкото плажове на острова с обществен достъп. Елате по-рано, за да си запазите място.

Как да стигнете дотам: След като кацнете на международното летище в Таити, качете се на 45-минутен полет до летище Бора Бора.


1. Фиджи

Този архипелаг от повече от 300 острова е истински тропически рай с перфектни плажове, пъстър морски живот и курорти, подходящи за кралски особи. Както обикновено се случва с вулканичните острови, включително малкия остров Вая, пейзажите на Фиджи са толкова драматични, колкото и останалите. Със суровите брегове и покритите със зеленина планини може дори да се изкушите да откъснете поглед от океана от време на време.

Професионален съвет: Най-доброто време да се насладите на хубавото време и плажовете на Фиджи е от май до септември, след края на сезона на циклоните.

Как да стигнете дотам: Отпътувайте от международното летище Нади на главния остров Вити Леву.


Топ 5 в Централна и Южна Америка



 5. Амбъргрис Кайе, Белиз

Белиз е дом на над 450 отделни острова, известни като заливи. Амбъргрис Кайе е най-посещаваната дестинация в страната, известна с типичната си карибска островна атмосфера, с бръмчащи колички за голф - основният начин на придвижване - и чудесно гмуркане и шнорхелинг.

Професионален съвет: Разгледайте и дейностите над водата, като например нощния тур за наблюдение на крокодили, предлаган от Американския резерват за обучение на крокодили.

Как да стигнете: Амбъргрис Кайе е на около 15 минути полет от континенталната част на Белиз. Хванете почасов полет от международното летище Филип Голдсън с Maya Island Air или Tropic Air.


 4. Острови Галапагос, Еквадор

Наистина ли трябва да обясняваме очарованието на Галапагос? Много щастливи читатели са имали възможността да посетят този неин период от време в Еквадор, с неговите синьокраки бобове и приличащи на динозаври гигантски костенурки, които се провират през високата трева - и явно са харесали това, което са видели.




Професионален съвет: Круизът определено е предпочитаният начин за опознаване на островите. Най-новият круизен кораб на Lindblad за Галапагоските острови, National Geographic Islander II, прилича на бутиков хотел в морето - но все пак е най-добрият вариант за търсещите приключения.

Как да стигнем дотам: Повечето пътници летят до Кито или Гуаякил (който е по-близо до островите), преди да изберат своята екскурзия. Можете също така да удължите пътуването и да отседнете в Санта Крус или Исабела в рамките на Галапагос, като повече възможности за настаняване има в Исабела.


 3. Сан Андрес и Провиденсия, Колумбия

Островите Сан Андрес и Провиденсия може и да са част от Колумбия, но благодарение на местоположението си на 500 мили северозападно от континента, местните жители имат повече общо със своите карибски съседи. За да стигнете до Провиденсия, са необходими известни усилия, но ще бъдете възнаградени с девствени плажове и местна кухня, в която се предлагат пресни морски дарове и местни плодове - манго и гуава.




Професионален съвет: Отправете се към природния регионален парк Ел Пико, откъдето по пътека се открива 360-градусова гледка към Карибския басейн.

Как да стигнете: Сан Андрес се лети за два часа или по-малко от Богота или Панама Сити. Ако крайната ви дестинация е Провиденсия, регионалният превозвач Satena предлага полети до острова от Сан Андрес няколко пъти дневно.


 2. Islas Secas, Панама

Архипелагът, собственост на природозащитника Луис Бейкън, Islas Secas съчетава отлично суровата природна красота и чистия курортен лукс. Уединението позволява настаняването на максимум 24 гости едновременно в четири индивидуално проектирани касита и три палаткови касита. Островът се захранва изцяло с възобновяема слънчева енергия и няма телевизия, но вие ще бъдете твърде заети с риболов и каяци, за да забележите това.

Професионален съвет: Отделете един следобед, за да помолите персонала да ви закара до Isla Pargo, един от другите острови в архипелага, където ще ви оставят чифт шезлонги, обяд за пикник и гребни дъски.

Как да стигнете дотам: Самолетът побира до 15 пътници на път, а въглеродните емисии се компенсират след пристигането на острова.


 1. Фернандо де Нороня, Бразилия

Бразилия е известна със своите плажове, но тази слава често води до претъпкани и шумни пясъчни ивици (особено в близост до Рио). За да оставите този хаос зад гърба си, се отправете на 220 мили от североизточното крайбрежие на Бразилия към зашеметяващия архипелаг Фернандо де Нороня. Главният остров, защитен от ЮНЕСКО, е като колекция от най-големите хитове на Майката Земя и позволява на щастливците да се гмуркат в чистите води, да се разхождат по екзотични пътеки и да наблюдават как луната изгрява над океана.

Професионален съвет: Бразилското правителство строго ограничава броя на туристите до 460 души по всяко време - така че макар да не се притеснявате от тълпи, ще трябва да резервирате предварително. Можете да се запишете за посещение (и да платите дневната туристическа такса) на официалния уебсайт.

Как да стигнете до тук: До архипелага може да се стигне само по въздух от Ресифе, чрез Blue Airlines или Goal Airlines.


 Топ 10 в Европа



10 Хвар, Хърватия


С топло лято и мека зима остров Хвар е най-слънчевото място в Хърватия - годишно там има над 2800 часа слънчево греене. Той е известен с плажовете и тюркоазената си вода, но този курортен остров има и друга страна. От град Хвар, разположен на южния бряг на острова, се изкачвайте бавно нагоре към Твърджава Фортика - крепост от 13-и век с най-хубавата гледка наоколо.


Професионален съвет: За да видите впечатляващите лавандулови полета в Хвар в пълен разцвет, посетете го в началото на лятото. Реколтата се събира в края на юли, но на местните пазари можете да си купите всякакви ароматни сувенири през цялата година.


Как да стигнете дотам: Летище Сплит е само на 2,5 часа полет от Лондон. Оттам вземете такси за 20 минути до фериботната станция и се качете на катамаран или ферибот до Стари град. Цялото пътуване отнема около 90 минути


9. Мeнорка, Испания


Не толкова известна като Майорка или Ибиса, Менорка (или Минорка) е чудесно място за тишина и спокойствие, без да се отклонявате твърде много от света. Тази балеарска красота е изпълнена с бели вятърни мелници, пасища, изпълнени с диви животни, и плажове, заобиколени от варовикови скали - плюс невероятни хотели и ресторанти, които гарантират, че никога няма да сте твърде далеч от комфорта на обитателите.


Професионален съвет: Посетете Moll de Sa Punta, нов тапас бар в Club Náutico de Villacarlos, за вкусни хапки, съчетани с гледка към пристанището.


Как да стигнете: Менорка е лесно достъпна от континентална Испания - с полет или с ферибот от Барселона и Валенсия.


8. Санторини, Гърция


Санторини е остров като от пощенска картичка - от залезите в град Оя до плажовете с черен, червен и бял пясък. Но именно избелелите вили, които се спускат по стените на калдерата на острова, вдъхновяват милиони снимки в Instagram. Въпреки че няма да имате много място за себе си, лесният достъп и изобилието от заведения за хранене и развлечения на острова означават, че скуката никога няма да е възможна.


Професионален съвет: Чери доматите на Санторини са известни със своята сладост. Научете повече за тази местна култура в Музея на доматената индустрия, а след това опитайте доматените пържени картофи в To Psaraki.


Как да стигнете дотам: До международното летище Тира може да се лети от Атина или от няколко други западноевропейски града, или да се вземе ферибот до пристанище Атиниос.


7. Азорските острови, Португалия


Преди десетилетие за Азорските острови почти не се говореше, но тайната е разкрита. На около 900 мили от бреговете на Лисабон, този португалски архипелаг може да вдъхнови желанието за пътешествие с една-единствена снимка. Зелените долини, стръмните океански скали и множеството водопади превръщат това струпване на девет вулканични острова в рай, който си заслужава да бъде изследван.


Професионален съвет: Азорските острови са известни с ендемичните си сини хортензии - хванете ги в разгара на цъфтежа им на остров Сао Мигел от юли до август.


Как да стигнете: Хванете директен полет от континентална Португалия до летище João Paulo II (PDL) на остров Сао Мигел.


6. Джърси и Гърнси, Обединено кралство


Джърси и Гърнси са част от Нормандските острови, разположени в лакътя на френския полуостров Котентен (точно под Ламанша). Островите са отдалечени на около 25 мили един от друг, но предлагат много от същите предимства, включително златни плажове, малки градове за разходка и интересна смесица от култури и езици.


Професионален съвет: Използвайте островите Джърси и Гернси като отправна точка за опознаване на по-малките острови в Ламанша. Малкият Херм определено си заслужава да бъде посетен, тъй като има само 62 целогодишни жители, един хотел и нула автомобили.


Как да стигнете дотам: До Гърнси се стига лесно с лодка (чрез Condor Ferries или Channel Islands Direct) или по въздух от летище Гърнси, до което има полети от Лондон, Единбург и други градове в Обединеното кралство. Можете да стигнете до Джърси с фериботите Condor от Пул или Портсмут.


5. Сицилия, Италия


Най-големият остров в Средиземно море има своя собствена култура. Управлявана от всички - от гърци до нормани, Сицилия се гордее с напълно различна кухня, девствени плажове с прозрачни води и градове, пълни с величествени катедрали и феноменални пазари. За да прекарате един перфектен ден на плажа, посетете разслоените бели скали в Скала дей Турчи или уединения рай на Кала Тонарела.


Професионален съвет: Въпреки че повечето пътеводители ви насочват към La Vucciria (известен уличен пазар в Палермо), избегнете тълпите и вместо това се насочете към Ballarò. Този рибен и фермерски пазар се извива по уличките северно от центъра на града, където се предлагат нахутени питки, парчета говеждо месо и купища божествени сицилиански шамфъстъци.


Как да стигнем дотам: В Сицилия има четири международни летища, които се обслужват редовно от големи авиокомпании от континентална Италия и Европа. Можете също така да вземете 20-минутно пътуване с ферибот на BluJet от Вила Сан Джовани.


4. Крит, Гърция


Най-големият гръцки остров, Крит, е и един от най-отличителните, със своя неповторима култура, пейзаж, кухня и митологична история. Ако успеете да стигнете отвъд плажа, непременно посетете минойския дворец в Кносос.


Професионален съвет: Плажът Балос е едно от най-фотографираните места в Крит, но пропуснете неравното шофиране и тричасовите преходи. До мястото се стига най-лесно с ферибот от пристанището на Кисамос.


Как да стигнем дотам: Повечето полети до остров Крит са с прекачване в Атина, но посетителите могат да използват и целогодишен ферибот от Пирея или сезонен, летен ферибот от Санторини.


3. Ибиса, Испания


Забравете всички стереотипи, които сте чували за тази Мека на клубовете: ако знаете къде да търсите, Ибиса (част от испанските Балеарски острови) може да бъде понякога спокойно, винаги красиво островно бягство. Разбира се, в главния град има много нощни клубове, но и очарователен стар град със защитени от ЮНЕСКО крепостни стени и тихи калдъръмени улички. Изберете ресторант на тротоара, за да наблюдавате хората, а след това се оттеглете в някой от многото шикозни хотели на острова.


Професионален съвет: Не можете да посетите Ибиса, без да хапнете вкусни морски дарове. Опитайте рибата на скара със скариди в Es Torrent или невероятно свежите средиземноморски блюда в La Paloma.


Как да стигнете: Можете да хванете полет до летище Ибиса (IBZ) от повечето големи испански градове или да вземете живописно петчасово пътуване с ферибот от Валенсия.


2. Миконос, Гърция


Смята се, че тук Херкулес е убил великаните, Миконос е пропит с митологична история. Популярна спирка на круизни кораби, островът не е надраснал репутацията си на бурен купонджия - която би впечатлила дори Дионис - но е на път да привлече по-изтънчен и престижен тип туристи. Отправете се към Малката Венеция в град Миконос - не многолюден квартал, пълен с таверни. Докато сте в района, спрете се в Кунелас, близо до пристанището, за да хапнете най-добрата според местните риба.


Професионален съвет: Избягвайте юли и август, за да избегнете големите тълпи и да усетите по-добре местния живот.


Как да стигнете дотам: Ежедневните полети от Атина отнемат около 35 минути. Пътуванията с ферибот, които са по-евтиният вариант, продължават между три и пет часа с високоскоростни или бавни фериботи.


1. Сардиния, Италия


Когато повечето хора мислят за Сардиния, си представят целунати от слънцето брегове и ослепителни плажове. Но този италиански остров подтиква пътешествениците да погледнат навътре в страната с руини на хълмове, скалисти планини и лозя, пълни с плодове. Ако имате късмет, може дори да минете покрай скитащи коне Giara - дребен вид, който се среща в Сардиния.


Професионален съвет: джобният град Ирголи е още една причина да напуснете плажа, тъй като предлага отлични възможности за пешеходен туризъм и задължително трябва да посетите музея Антиквариум.


Как да стигнем: Най-лесният начин да стигнете до Сардиния е да летите, а на острова има три летища. Можете да намерите много директни полети от Рим и много други големи европейски градове, обикновено на KLM и Lufthansa.


Топ 5 в Северна Америка



5. Козумел, Мексико


Козумел е изключително популярно пристанище за круизи, но си струва да слезете и да разгледате острова, ако имате възможност. (Или, знаете ли, просто си резервирайте полет дотук.) Макар че в близост до пристанището има гъсто натъпкани джобове с магазини за сувенири и ресторанти, можете да отидете малко по-далеч, за да откриете древни сеноти, златни плажове и парни къщи на маите.


Професионален съвет: На много плажове и плувни дупки на Козумел е забранено на посетителите да използват определени слънцезащитни продукти, така че не забравяйте да си купите безопасен за рифовете SPF преди да ги посетите.


Как да стигнете до тук: Можете да намерите полети без междинно кацане до международното летище на Козумел от различни градове в САЩ, включително Хюстън, Маями и Вашингтон. Можете също така да стигнете до Канкун и да се качите на бърз 20-минутен полет до Козумел.


4. Остров Ванкувър, Канада


Остров Ванкувър е неизменно избиран от нашите читатели за един от най-добрите острови в Канада, а сега е любим и в света - именно защото има какво да правите. Можете да избирате между риболов на сьомга, дегустация на вино, ветроходство, разходки по плажовете и природните пътеки или дори изучаване на стъклопластика.



Професионален съвет: Настанете се в обкованата с кедрови дъски гостилница Wickaninnish Inn, която се намира на входа на резервата на националния парк Pacific Rim. След разходка по един от най-красивите плажове в Канада се насладете на гореща вана с ароматерапевтични соли за вана.


Как да стигнете дотам: След това се качете на един от четирите маршрута на BC Ferries от континенталната част на страната до острова. Ако тръгвате от Виктория, пътуването до Тофино е зашеметяващо (макар и изморително, с продължителност над пет часа) през острова.


3. Остров Мухерес, Мексико


Макар че често се смята за странична екскурзия от Канкун, Исла Мухерес е самостоятелна дестинация. Основният плаж Playa Norte е изграден от натрошени корали, има топли плитки води и е много по-тих от плажовете от другата страна на залива.



Професионален съвет: Любителите на подводното гмуркане да обърнат внимание: островът е дом на най-голямата концентрация на китови акули на планетата.


Как да стигнете дотам: Вземете ферибот от Пуерто Хуарес в Канкун - пътят до остров Мухерес е около 20 минути.


2. Кейп Бретон, Канада


Кейп Бретон, който обхваща североизточната част на Нова Скотия, е скалист и пресечен остров, който направо си проси да бъде обиколен. В северния край се намира Пътеката на Кабот - 185-километров маршрут, който се смята за един от най-живописните в Канада.



Професионален съвет: По време на пика на есенните листа, който обикновено настъпва около октомври, цели хребети пламтят в яркочервено, а наклонените, криволичещи пътища предлагат постоянно променящи се гледки от различни ъгли. В началото на лятото по северното крайбрежие на Кейп Бретон се срещат множество видове китове, които остават наоколо до края на есента.


Как да стигнем дотам: Летете до Сидни през Торонто или Халифакс или карайте по Трансканадската магистрала 104 направо до остров Кейп Бретон.


1. Остров Холбокс, Мексико


Само на около 35 мили от забързаната парти зона на Канкун, остров Холбокс е толкова сънливо място, колкото може да се намери в Мексико в днешно време - само природен резерват, плажна ивица и едно малко градче (също наречено Холбокс), което изглежда напълно извън времето.



Професионален съвет: Rosa Mexicano - без връзка с американската верига - е разтърсващ ресторант, в който се сервират кокосови скариди и октопод с черно-бобова заливка. Viva Zapata Grill е задължително място за коктейли с мезкал и музика на живо.


Как да стигнете: Пътувайте два часа от Канкун до пристанището на Чикила, паркирайте колата си и се качете на 15-минутен ферибот до градчето Холбокс; лодките пътуват на всеки половин час през деня.


Следва продължение:


Топ 20 в Карибския басейн и Атлантическия океан четете утре!


Източник: cntraveller.com





Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес се проявете като отговорни личности

Днес се проявете като отговорни личности. Спазвайте