Най-тренди островите в Гърция

Свързани новини

05.05.2024 08:00

Най-тренди островите в Гърция и защо Миконос е едва 13-и

Видян 4028 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

1. Милос



Всеки познава Венера дьо Мило (която стои в Лувъра от 19-и век насам). Доскоро малцина бяха чували за Милос - вулканичният остров, където е открито изящното подобие на Афродита. Тези, които знаят, ревниво пазят своя скъпоценен остров и особено неговите 70 (или повече) плажа - със сигурност най-разнообразната и драматична брегова линия от всички гръцки острови.



Малко по малко обаче Милос се открива. Инстаграм е пренаситен с кадри без филтър на вълнообразните бели скали в Саракинико, бутилиранозелената дупка за плуване в Папафрагас и цветните, разнебитени сирмата - малки къщички за лодки, притиснати между скалите и морето. (Най-добрите възможности за снимки ще откриете в Клима и Мандракия). Този живописен пейзаж е оформен от минералите, които отдавна са източник на богатство - обсидиан, алуминий, барит и сяра, която все още извира в многобройните горещи извори на острова. Тъй като 11 000-годишната минна индустрия постепенно отстъпва място на туризма, на острова се появяват няколко шикозни хотела. Отидете сега, преди потокът от посетители да се превърне в прилив.



Къде да отседнете на Милос:



    За романтика: За романтика: Залив Милос или Куполи Белият бряг Милос


    За семейства: Капитан Зепос


    За екологичен отдих: Skinopi Lodge


    За автентичен престой: Ахинос край морето


 2. Хидра



Най-добър за: Дълъг уикенд с арт публиката



Знаете кога Дакис Йоану, най-големият колекционер на изкуство в Гърция, е на Хидра. Яхтата му Guilty е боядисана в крещящ "камуфлаж" от Джеф Кунс. Всяко лято Йоану кани големи звезди като Матю Барни и Дейвид Шригли да създадат специфични за мястото инсталации в старата кланица на гръцкия остров. През лятната ваканция за изложби се използва дори училището. Без автомобили и под закрилата на заповедта за опазване, Хидра винаги е била муза на художниците на гръцките острови. През 60-те години на миналия век Леонард Коен създава сцената, а сега тук имат домове Брайс Марден, Сейди Колс и Юрген Телър.



Атинските художници се настаняват в Училището за изящни изкуства, едно от огромните сиви каменни имения с изглед към подковообразното пристанище. Музиканти от всякакъв ранг репетират и записват в Старата фабрика за килими - резиденция от XVIII в., чиито тавани с двойна височина и подземна цистерна имат невероятна акустика.



На по-малко от два часа път от Атина, през уикендите Хидра се пълни с шикозни гърци. Те идват, за да се откъснат от света и да забавят темпото, но също така и за да видят и да бъдат видени. По задните улички патрулират хитри котки и уморени магарета, но цялото действие се развива по крайбрежието. Вижте! Там е Оливия Палермо в "Пиратския бар" и Хлое Севини, която поклаща перо от опашка в плажния бар "Хидронета".


На кого му пука, че няма почти никакви плажове? Винаги можете да намерите плоча от напечена от слънцето скала, от която да скочите скала, от която да се гмурнете в най-чистата вода в света. Вижте нашия пълен пътеводител за Хидра, Гърция.



Къде да отседнете в Хидра:



    За бутиков престой: Бутиков хотел Orloff


    За престой на брега на морето: Онос Резиденс


    За група: Mirkella може да настани 12 души



3. Сифнос



Най-добър за: Сифнос: за големи, мазни гръцки празници



Сифнос дължи репутацията си на гурме на най-известния си потомък - Николас Целементес, който през 1910 г. написва първата гръцка готварска книга. Забравете за сувлаки и мусака: тук крокетите от нахут и задушените каперси са основни ястия в таверните. Островът е осеян с грънчарски работилници, които произвеждат глинени съдове, използвани за revitháda (печен нахут) и mastelo (агнешко с червено вино и копър). Традиционните ястия се пекат бавно в пещ на дърва в To Meraki tou Manoli, местно заведение в защитения залив Vathy. (Докато сте там, инвестирайте във вечни прибори за хранене от Atsonios Ceramics, която работи от 1870 г.) В красивия като от картичка Артемонас всички пътища водят към Theodorou, доставчик на нуга вафли и бадемови сладки от 1933 г. насам.



Можете да се храните по бикини в Omega3, където местно добитите и уловени съставки са с екзотичен привкус: темпура от бейби-каламари, пушена змиорка в охладена супа от пъпеш с уасаби и сорбе от нахут със сладко от диви кайсии и кедрови ядки.


През 2021 г. предишният енергичен главен готвач на Omega3 Гиоргос Самойлис открива Cantina, също толкова експериментален ресторант в Сералия, красив малък залив под красивото средновековно село Кастро. Омарите се вадят направо от морето в Херонисос, след което се сервират със спагети на кея. Това е точният баланс между лукс на спокойствие и неподправена автентичност. По-скоро като самия Сифнос.


Къде да отседнете в Сифнос:



    За романтиката: NÓS


    За бутиков престой: Верина Астра


    За семейства: Верина Тера


    За спокоен престой: Сифнос Хаус


    За нещо уникално: Това Airbnb с вятърна мелница


 4. Санторини



Най-добър за: Сантини: за младоженци и хора, които идват за първи път



Кукуригащи американски и китайски младоженци се редят на опашка, за да си направят селфи, докато слънцето потъва зад калдерата на Санторини - наводнения вулканичен кратер. Тази гледка може да е романтично клише, но все пак спира дъха. Преди 3500 години вулканичен взрив е изтръгнал сърцето на Санторини, оставяйки след себе си черни пясъчни плажове, отвесни скали в психеделични нюанси и витаещи слухове за Атлантида. Изригването е запазило и древния град Акротири под пластове пепел и е създало плодородна почва за изключителното грозде Асиртико и вината Винсанто. (Опитайте ги във винарските изби Domaine Sigalas и Vassaltis, съчетани с деликатни ястия, които позволяват на гроздето да пее.)




Освен екскурзия с лодка до тлеещия кратер Неа Камени и горещите извори в Палия Камени, няма какво друго да правите, освен да гледате завладяващите гледки от апартамента си, кацнал на ръба на калдерата. Повечето места за отсядане са съсредоточени в Оя и Имеровигли, но вътрешното село Пиргос е в подем. Изпийте по здрач едно белини в кафене Franco's Cafe и посетете Emporio с множество старинни кафенета и Airbnbs. За да видите Санторини преди наплива на круизни кораби и инстаграмъри, разгледайте по-тихия юг (но запазете откритията си за себе си).


Къде да отседнете в Санторини:



    За лежерен лукс: Perivolas


    За блясък: Хотел Nobu


    За романтика: Andronis Boutique Hotel


    За виното: За вино: The Vasilicos


    За групи: Вила Elilia Superior може да настани 8 души


    За нещо уникално: тази пещерна къща



За още препоръки вижте нашия наръчник за най-добрите хотели в Санторини и най-добрите Airbnbs в Санторини.


 5. Сирос



Най-добър гръцки остров за: Гърция за: култура и привлекателност извън сезона



На Сирос, столицата на Цикладите, няма да откриете села с кубчета захар и бели улички. Колоритният град Ермуполи от XIX век е построен върху два върха - единият православен, а другият католически, наследство от дългата венецианска окупация. Мраморните площади на Ермуполи, княжеските имения и миниатюрното копие на Ла Скала, което е витрина на целогодишната културна сцена, все още носят силен италиански привкус. На Сирос се провеждат фестивали на анимацията, танца, дигиталното изкуство, киното, класическата музика, джаза и рембетико - гръцкия блус, популяризиран от местния музикант Маркос Вамвакарис. Няколко заведения за рембетико са оцелели в горния град Ано Сирос.



Някогашният център на корабостроенето в Гърция, промишлеността на Сирос се съсредоточава около корабостроителницата в Неорио. Но най-красивото наследство от корабоплаването са именията във Вапория и Посейдония. Плажовете са малко по-малко разкошни - с изключение на Делфини, Варваруса и Аетос в дивия север. Но пък има много приказни крайбрежни таверни: Илиовасилемар на плажа Галисас за салата от самфир и морски екземпляри и супа от скална риба; Allou Yialou в красивото крайбрежно село Кини за омар с орзо. В Ермуполи най-добрите места за хапване и пийване се намират около улица Androu: 


Ousyra, където главният готвач сервира паста с гръцки мотиви и прекрасно балансирани салати, и Django Gelato, където властва сладоледът с шамфъстък, а приготвеното през август сорбе от смокини се разпродава за по-малко от половин час. Може би най-красивият ресторант от всички е Mazi - покрит с лозя двор, обсипан с бугенвилеи. Преди да си тръгнете, се запасете с лукуми (турско удоволствие с розов цвят) и сирене "Сан Михали" от деликатесния магазин Prekas и посетете Zeyelo за ръчно изработени дървени слънчеви очила. За повече препоръки вижте нашия вътрешен пътеводител за Сирос.


Къде да отседнете на остров Сирос:



    За бутиков престой: Xenon Apollonos


    За блясък: Хотел Ploes


    За романтика: Хотел Aristide


    За групи: Вила Сирос е за 12 души


 6. Фолегандрос



Най-добър гръцки остров за: За автентичност с бохемски дух



Селският площад трябва да бъде първото ви спиране на всеки гръцки остров: настанете се в любимото си кафене, послушайте местните клюки и се адаптирайте към лежерния ритъм на живот. На Фолегандрос това е предизвикателство: столицата Хора има не един, а три площада, всеки от които е пълен с множество кафенета, таверни и малки барове с ракия. Препоръчваме ви Pounta, където датският собственик изработва и продава наклонените чаши и купички, в които ви сервират кафето и гръцкото кисело мляко. От Хора зигзагообразните стъпала водят нагоре, нагоре и надалеч до единствената истинска забележителност - църквата Панагия; направете поклонението при изгрев слънце (може би след цяла нощ в димунистичния бар Астарти).




Фолегандрос - което на старогръцки означава "желязна твърд" - е толкова безплоден, колкото подсказва името му. Плодните дървета са защитени от силните ветрове с пръстени от камъни. Няма да откриете пясъчни плажове, застлани с шезлонги, а само прозрачни, чакълести заливчета като Катерго, Амбели и Ливадаки. В Papalagi, разположен в скалите над залива Агиос Николаос, се сервират големи тлъсти скариди и цели октоподи на скара на дървена тераса, изравнена с хоризонта. В разгара на сезона някои плажове се обслужват от водни таксита; в противен случай ще трябва да се изкачвате по скалисти пътеки, за да се разхладите. На път за вкъщи спрете в Mimis или Synantisi в Ano Meria за островния специалитет matsata (яхния от козе или заешко месо с ръчно приготвена паста).


Къде да отседнете на Фолегандрос:



    За гледки: Anemomilos


    За семейства: Anemi


    За достъп до плажа: Хотел Blue Sand


    За частен престой: Maistros


 7. Крит



Най-добър за: Крит е подходящ за антични забележителности, активни приключения и слънце през цялата година.



Най-големият гръцки остров, родното място на Зевс, Крит има древни руини, заснежени върхове и множество плажове. Слънчевите лъчи са почти гарантирани през цялата година, но пролетта е особено приятна за разходки и разглеждане на забележителности. Минойският дворец Кносос е великолепен, въпреки постоянния поток от туристически автобуси (отидете по-рано: отваря в 8 ч. сутринта); но по целия остров са разпръснати зашеметяващи древни обекти, като Аптера и Малия. 16-километровото дефиле Самария също



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ше бъдете по-настроени за забавление


Днес ше бъдете по-настроени за забавление, отколкото