ДПС при Радев

Свързани новини

24.06.2024 11:00

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори: ДПС при Радев

Видян 1184 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори, заяви Йордан Цонев на консултациите  на ДПС при президента Радев. Изборите са краен вариант и не са решение, подчерта Цонев.


При откриването на парламента, в декларацията на парламентарната група казахме ясно, че за нас изборните резултати и ниската активност категорично говорят за нарушено доверие към политическите субекти, даже към политическия процес в страната. Това не е ново, това е процес, който се развива вече няколко години, особено силно в последните 3-4 години. Това се дължи на факта, че в страната политическите сили последните години отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите, респективно на проблемите, които трябва да се решават.


С този анализ от името на ДПС започнаха консултациите при президента, преди стартирането на конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство. За тази среща ръководството на ДПС излъчи да участват заместник-председателите на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който е зам.-председател на НС, Искра Михайлова, Хамид Хамид и Халил Летифов.


Няколко пъти дори говорихме на тези теми и цялата ни кампания мина под този слоган, че трябва да се върнем при хората и да работим с хората. Но едновременно с това нашия прочит включва и друго. Това което го видяхме на терен цял месец и другите са го видели - хората категорично не искат нови избори, хората искат политическият процес да се стабилизира, да има мнозинство, редовен кабинет, който да решава проблемите, а проблемите са много. Решението им категорично минава през един пълен или близо до пълен мандат, за да може в перспектива да се решават нещата, каза Йордан Цонев.


В тази връзка преди да стигнем до приоритетите и програмите, трябва да кажем абсолютно категорично, че ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство, ако е възможно. Ние този свой път ще го извървим, въпросът е дали другите политически сили го разбират и още по-важно е как точно го разбират, защото най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандата на победителя. Все пак това е волята на българския народ, а не нещо измислено, колкото и малка част от българските граждани да гласуваха. И гласувалите, и негласувалите казаха едно и също - че доверието е ниско, но не искат избори, подчерта зам.-председателят на ДПС.


Доверието може да се повиши само чрез работа на един редовен кабинет. Ние смятаме, че най-логично е да бъда подкрепен мандата на победителя в тези избори, още повече, че заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат никак не кореспондира с това, че този мандат ще бъде подкрепен пак от първите две политически политически сили. Той ще зависи от мнозинството и волята на първите две политически сили и ние не виждаме никаква разлика в това, освен политическо его. Мисля, че гражданите на България ясно ни казаха, че политическото и партийното его трябва да бъде потиснато в името на решаването на техните проблеми, каза Цонев.


В тази сложна обстановка ДПС, нашата парламентарна група ни натовари с това да кажем, че ние много разчитаме на вас, г-н президент, в този процес, на вашия авторитет, да убедите политическите сили в ролята ви на държавен глава в този процес на медиатор. Защото очевидно има нужда от медиатор. Няма кой да бъде освен вие, така че очакваме от вас, както винаги, да бъдете на висотата на тази отговорност и да се опитате да ги убедите, че трябва да излезем с решение от тази ситуация. Изборите са краен вариант и не са решение. Това го чухме ясно от българските граждани, обобщи зам.-председателят на НС Йордан Цонев.



 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Румен Радев

Президентът връчва първия мандат на 1 юли

В изпълнение на чл. 99, ал. 1 от ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате желание да подобрите външния си вид


Днес ще имате желание да подобрите външния си вид или