29.01.2009 13:29

Нейков: Данъците, цените на таксите и услугите да се коригират ежегодно

Видян 1821 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

СОС гласува предоставянето на част от универсална спортна зала "Триадица" под наем. Заседанието продължава с обсъждането на т. 8 от дневния ред на съветниците за определяне на местните такси и цени на услуги, предоставени от Столична община, предаде БГНЕС.


Според Николай Стойнев от ГЕРБ трябва да се намери начин за смекчаването на финансовата криза. Той критикува управляващите, че са подпомогнали кризата, със спирането на средствата от ЕС, заради корупция. От ГЕРБ предлагат намаляване на такса смет, т.е. тя да стане до 1,6 промила. Те се обърнаха към десните партии към ОбС за подкрепа, които трябва да оставят популизма на левите партии, които са загрижени за това, че софиянци не могат да си плащат такса смет. От Герб припомнят, че именно управляващото правителство, начело с БСП е гласувало, увеличаване на данъчната оценка на имотите. Иван Нейков, общ. съветник от СДС предлага, да бъде написан принципен текст, според който данъците, таксите и цените на услугите, да се коригират всяка година на базата на годишния информационен индекс на НСИ. По този начин цените ще се определят на база инфлацията от предходната година. Според Нейков това ще отговаря на покупателната способност на софиянци. Той даде за пример детските градини, където цената на услугата за предоставяне на храна на едно дете за един ден е 1,5 лв., а за 1 месец родителите плащат 40 лв. Според предложението му месечната такса ще се увеличи с 4 лева, а ОбС съобразявайки се с повишената такса, ще увеличи средствата на детските градини със същия процент и бюджетът им ще нарасне с 3,5 млн. лв. Предложението на синия съветник беше подкрепено от НДСВ, а общинските съветници от БСП са против. От Герб искат да бъде направен доклад по предложението и тогава да се гласува. Според общинския съветник от БСП Георги Кадиев обаче, то не е обмислено и таксата, трябва да бъде разходно ориентирана. Зам. кметът Минко Герджиков посочи, че може да бъде направена промяна, ако това е в интерес на обществото. Обсъждането продължава. Предстои да бъде определен размера на местните данъци.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец