Вестникът се представлява от Susman Godfrey - същата адвокатска кантора, която по-рано този месец подаде предложение за колективен иск срещу Microsoft и OpenAI и представляваше Dominion Voting Systems в делото за клевета срещу Fox News, свързано с президентските избори в САЩ през 2020 г.

Свързани новини

31.12.2023 16:52

New York Times съди Microsoft и OpenAI

Видян 4756 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

The New York Times заведе дело срещу Microsoft и OpenAI за нарушаване на авторските права, като твърди, че техните платформи за изкуствен интелект представляват нелоялна конкуренция и заплаха за свободната преса и обществото.

Според Times това е първото оспорване на авторските права от страна на голяма американска медийна организация. Вестникът е поискал от федералния съд в Манхатън ответниците да бъдат подведени под отговорност за "милиарди долари законови и действителни щети" за тяхното "незаконно копиране и използване на уникално ценни произведения на The Times".


Той също така поиска от компаниите да унищожат всички модели на чатботове и данни за обучение, които са използвали материали, защитени с авторски права на изданието.

"Ответниците се стремят да се възползват безплатно от огромните инвестиции на The Times в неговата журналистика", се казва в жалбата, която обвинява Microsoft и OpenAI, че "използват съдържанието на The Times без заплащане, за да създават продукти, които заместват The Times и крадат аудитория от него".

Съобщава се, че Microsoft се е ангажирала да инвестира 13 млрд. долара в OpenAI и вече е използвала някои от нейните технологии в своята търсачка Bing.

В един от примерите, цитирани в иска, задвижваната от ChatGPT Browse With Bing представя резултати, "възпроизведени почти дословно" от сайта за ревюта на продукти Wirecutter на Times, но не приписва съдържанието и премахва препращащите връзки, използвани от вестника за генериране на комисиони от продажби, което води до загуба на приходи.


Microsoft и OpenAI "поставиха специален акцент" върху използването на журналистиката на Times заради "възприеманата надеждност и точност на материала", твърди вестникът.

"Ако "Таймс" и други новинарски организации не могат да създават и защитават своята независима журналистика, ще възникне вакуум, който никой компютър или изкуствен интелект не може да запълни", се твърди в жалбата и се добавя: "Ще се създава по-малко журналистика, а цената за обществото ще бъде огромна."

Американският вестник отбеляза, че през април се е обърнал към OpenAI и Microsoft, за да проучи "приятелско решение" на проблема с авторските права, но без успех. Няколко други медии са сключили споразумения с OpenAI за използване на тяхното съдържание, включително Associated Press и Axel Springer, германските собственици на Politico и Business Insider.

Вестникът се представлява от Susman Godfrey - същата адвокатска кантора, която по-рано този месец подаде предложение за колективен иск срещу Microsoft и OpenAI и представляваше Dominion Voting Systems в делото за клевета срещу Fox News, свързано с президентските избори в САЩ през 2020 г.


 


 


 


 


 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби