Свързани новини

03.04.2014 11:25

Няма опасност от война с Русия, успокои Вигенин

Видян 963 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поддръжката на руската военна техника не е под заплаха. Българската армия може да бъде спокойна, увери в предаването „Денят започва" на БНТ министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Той коментира въведените санкции срещу Русия след срещата на върха на НАТО. Замразяването на практическото сътрудничество с Русия от страна на НАТО е една първа стъпка и касае единствено гражданската и военната сфера. Политическият формат на сътрудничество се запазва, обясни първият ни дипломат. Той увери, че гражданите също могат да са спокойни, че не вървим към никакъв тип сблъсък, най-малкото военен с Русия.



Вигенин е категоричен, че в практически план последици за България няма да има. Българската армия може да е спокойна, решението на НАТО няма да й навреди. Някои партньори в Алианса са отчели повишен риск - например Балтийските страни, Полша и са поискали засилване на мерките за гарантиране на сигурността им. В България в никакъв случай не може да се говори за повишени рискове в посока Русия, категоричен е Вигенин.



По думите му България обаче трябва да вземе решение как ще организира своите военно-въздушни сили оттук нататък, тъй като нашите самолети могат да изчерпат летателния си ресурс. „Ако зависеше от мен, страната ни трябва да върви към закупуване на нов тип изтребител, защото в противен случай оставаме зависими от техническата поддръжка на Русия", добави още министър Вигенин. Той смята, че страната ни трябва да върви към по-висока степен на независимост на Българската армия.



Външният министър увери, че при необходимост, ако нашите самолети изчерпат летателния ресурс, няма да останем без самолети, които да се грижат за нашето въздушно пространство. Рискове не виждам. НАТО гарантира това, категоричен е Кристиан Вигенин. Според него партньорите от НАТО много добре знаят какви са възможностите на страната ни, както и какви са проблемите.



Българските граждани да са спокойни, че нищо необичайно не се случва в момента. НАТО анализира внимателно всичко. Ако се преценява, че Русия представлява заплаха за партньорите на НАТО, те трябва да предприемат мерки. На този етап не се предвижда наше участие в контингенти, увери министърът.



Запитан за позицията на правителството относно санкциите към Русия и помолен за коментар на мнението на лидера на ГЕРБ, Кристиан Вигенин каза, че Бойко Борисов лесно си сменя позициите си през ден.



Той каза, че не поддържа връзка с българите в Крим, но с тези в Украйна - да. Дипломат номер 1 е разпоредил генералният консул да поддържа връзка със сънародниците, както и да се организират изнесени консулски дни, за да се засили физическото присъствие. Във външната политика няма черно или бяло. Ние трябва да гарантираме националния интерес на страната и това, което е добро за държавата, категоричен е Вигенин.



Относно облекченията за визи за руски граждани, външният министър обясни, че това не е нещо извънредно или вид компенсация за руснаците, а е било предвидено. Ние не искаме да наказваме руските граждани, а напротив да облекчим връзката между тях и европейските граждани. Дори това е полезно не само за икономиката и туризма, а за заздравяване на отношенията, смята министърът.



Запитан къде извън страната ще се разкрият секции за предстоящите европейски избори, Кристиан Вигенин отговори, че това е все още рано да се каже. Той уточни, че организацията в рамките на ЕС и извън ЕС е различна. Гражданите могат да се свързват с консулствата и посолствата. Мобилизираме се, създаваме работна група и правим всичко по силите си да няма недоволни граждани, увери първият ни дипломат.


Той смята, че са готови за предстоящите избори.





Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Ще търсите истината около Вас

Ще търсите истината около Вас, а светът ще Ви посрещне