Свързани новини

27.11.2018 16:14

Нямат заплати, но ще строят ново крило в Правителствена

Видян 2920 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В т. нар. правителствена болница – Лозенец – не са получавали заплати за октомври, вече почти с месец закъснение. А се оказва, че там работят лекари, сестри и санитарки с мизерни заплати, научи e-vestnik от източници от болницата. В същото време само преди седмица правителството реши да се строи ново крило като на гол тумбак чифте пищови. „Пари нЕма, действайте”, както е казал поетът и пиарът, създаващ несъществуващи добри новини от кабинета.


Болницата е на пряко подчинение и бюджет на Министерския съвет. Нейният шеф проф. д-р Любомир Спасов не се е мяркал в болницата седмица, после дошъл да успокоява персонала. Но вече едно обещание за изплащане на заплати в предишния петък не е изпълнено. Хора от персонала подават молби за напускане. Санитарки, които са най-ниско платени, не могат да издържат и месец без заплата. Тяхната е минимална.


Не е за вярване, но и в момента в болницата има лекари с основна заплата 700-800 лева и незначителни надбавки над това, брутна до около 1000 лева. Трудно е да се обяснят причините, след като шефът на болницата д-р Любомир Спасов според публикувани и неопровергани информации е взимал средно по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение върху заплата си. От болницата тогава обясниха, че това са надбавки за операции, допълнителна работа и т. н. Още с имотната си декларация близкият до ДПС лекар беше учудил мнозина: човекът декларира 135 000 лв. спестявания, срещу които някой – неясно кой при иначе необходимо поне 200% обезпечение, му  е дал рекордния заем от 650 000 лв. или почти 5 пъти повече. Сигурно е някой кръстник – още по-добре, ако е масон - тези са на мода в момента.


Причините за забавянето на заплатите се обяснява с дошлото изневиделица решение на Министерския съвет отпреди седмица да превърнат болницата в педиатрия, което изглежда идва директно от премиера Борисов, който в духа на популизма от края на соца раздава сгради. Малко преди 10 ноември 1989 г. тогавашната власт раздаде десетина скъпи сгради в София, построени за разни администрации и държавни фирми, да станат болници и поликлиники. Сградата на Булгартабак например, на Попа в София, трябваше да стане стоматология, а резиденцията на Тодор Живков в Банкя – детски санаториум и лагер в началото на 1990 г. Пак тогава - през 1990-1991 г., в болница Лозенец е настанена педиатрия, в духа на тогавашното разграждане на тоталитарната система, но после е преместена, защото мястото е било неподходящо.


В приетият на първо четене бюджет за 2019 г. няма предвидено перо за педиатрична болница.



България няма детско здравно заведение. Педиатриите са пръснати като отделения в различни болници в София. И изпращани от цялата страна деца обикалят от болница на болница, ако имат по-сложна диагноза.


Т. нар. правителствена болница Лозенец, обаче, в момента е гериатрична болница. Пациентите им са предимно пенсионери, което е естествено за застаряваща нация и намаляващ брой деца. Също като в края на соца, когато там оставяха като на пансион старите партийци и родителите на членовете на правителството и ЦК на БКП.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което