16.06.2024 16:51

Нигер отнема достъпа на Франция до едно от най-големите уранови находища в света

Видян 1018 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френската компания Orano SA губи правото да добива уран в едно от най-големите находища в света, след като Нигер отхвърли плана на френската ядрена компания за разработване на актива. Нигер доставя 15% от урана на Франция за ядрена енергия.

Orano експлоатираше мината, намираща се в бившата френска колония Нигер, но предложеният френски план за разработване на находището Imouraren „не отговаря на очакванията на властите“, се казва в писмо на министерството на мините на Нигер, цитирано от Bloomberg. Говорител на правителството на Нигер, което дойде на власт на 26 юли миналата година след военен преврат, потвърди писмото от 11 юни. Новото ръководство на страната арестува президента и обяви, че прекратява подписаното от него споразумение за военно сътрудничество с Франция.

Второто и последно известие ще изтече на 19 юни, след тази дата разрешението за работа на компанията ще бъде отнето“, се казва в писмото. Говорител на Orano не отговори на искането за коментар.

Imouraren е едно от най-големите уранови находища в света с прогнозни запаси от 200 000 тона. Orano притежава контролен пакет акции в Imouraren SA, а нигерийската Sopamin SA контролира останалите 33,35%.

След военните преврати в Мали, Буркина Фасо и Нигер западните медии обвиниха Русия, че измества Запада в тази част на света. Русия изпрати военни инструктури за обучение на местните войски в Нигер, които от години се борят с тероризма в региона. САЩ също имат военна база в Нигер, като нигерското правителство поиска американските войски да напуснат страната. В момента американски и руски военни делят една и съща база в Нигер.

През юли миналата година руското правителство отписа 23 милиарда долара дълг, исторически дължим от африканските държави, заяви президентът Владимир Путин на руско-африканския форум в Санкт Петербург. Русия също ще отдели повече средства, за да помогне за развитието на континента, заяви Путин.

„Общият размер на дълга на африканските страни, отписан от Русия, възлиза на 23 милиарда долара, като други 90 милиона долара ще бъдат отпуснати за същите цели“, каза той.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион